Home Archive Poljoprivrednici prevareni: Zatvorena fabrika pomfrita u Srebrenici

Poljoprivrednici prevareni: Zatvorena fabrika pomfrita u Srebrenici

Srebreničanka

Fabrika za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda od krompira Srebreničanka iz Srebrenice obustavila je proizvodnju.

 

 

Desetak kooperanata, proizvođača krompira, koji imaju ugovorene količine za isporuku sada su došli u situaciju da ne znaju šta će sa svojim proizvodima, jer fabrika ne želi da ih otkupi. U međuvremenu, kako je najavljeno, u fabrici slijedi promjena vlasničke strukture, kao i restrukturiranje linije proizvodnje.

Srebrenički poljoprivrednici su prevareni. Iako imaju ugovore o plasmanu krompira, dovedeni su u situaciju da njihov proizvod propada.

– Oni su nas ostavili na cjedilu, imali smo ugovor u kojem je definisna cijena od 35 feninga po kilogramu krompira i obaveza otkupa ukupnih količina. Јa sam proizveo šest tona i sada ne znam šta da radim s tim – kazao je proizvođač Milan Rankić iz sela Brežani.

U istoj situaciji je i Almir Mašić koji živi od poljoprivrede. Kaže da je prevaren za blizu 8.000 KM.

– Čipsara nas je slagala. Rekli su da će otkupiti krompir po 35 feninga, ali od toga nema ništa – kaže Mašić.

Iz menadžmenta ove kompanije novinari nisu dobili odgovor zašto su proizvođači ostavljeni na cjedilu i kakva je sudbina fabrike, javlja RTRS.

Fabrika za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda, popularna Čipsara, azerbejdžanska je investicija vrijedna oko osam miliona KM. Fabrika je na investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj u novembru 2015. godine najavljena kao srebrenički privredni bum. Samo dvije godine kasnije, za sada je pod katancem.

 

 

(Faktor.ba)

Previous articlePročitajte zanimljivu ratnu priču našeg saborca: Za dvije kutije cigareta kupili top i njime odbranili Igman
Next articleHoćemo li sebi oprostiti što ne znamo Ziju?
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.