Poljoprivrednik iz Cazina pisao parlamentarcima: Ne boli nas toliko neimaština, koliko nepravda

0

Ograničite poticaje na 100 ili 200 hiljada KM godišnje po korisniku i imaćemo i viška novca i neće biti sadašnje nepravde

 

 

Nakon pisma upućenog poslanicima PD-a PSBiH u kojem je zatražio, između ostalog, da zaustave povećanje akciza za gorivo dok se poljoprivrednicima ne omogući plavi dizel, Senad Oraščanin, poljoprivrednik iz Cazina, pisao je u utorak federalnim parlamentarcima koji bi u srijedu na sjednici Predstavničkog doma trebali tematski raspravljati o stanju u poljoprivredi i ponuditi konkretna rješenja.

 

“Ne boli nas toliko neimaština, koliko nas boli nepravda! Pored smanjenja i ukidanja određenih poticaja, sprečavanja dobivanja poticaja iz EU fondova i stalnog kašnjenja u isplati, gdje nam poticaji nisu isplaćeni od 2014, tajkunima koji su u sprezi sa strankama na vlasti se uredno u 2015. i 2016. isplaćuju milionski iznosi”, navodi Oraščanin i ističe da ih “tajkuni pljačkaju kroz niske otkupne cijene koje su za mlijeko, tovnu junad, a izgleda da će biti i za maline i druge proizvode, i do 20 posto manje nego što su bile prije tri godine”.

Oraščanin je poručio da poljoprivrednici očekuju zaštitu ili “ćete vi biti meta naših proizvoda – od jaja, krompira pa do svega drugog, širom BiH”.

 

 

Oslobodjenje.ba

Odgovori