PONOVO ŽESTOKA PALJBA PO IZETBEGOVIĆU I SDA: Dodik traži da bošnjački čelnici javno obećaju da u slučaju agresije neće braniti ni državu ni narod!

0

„Možemo samo ponoviti da ćemo jačati našu namjensku industriju za tržište, ali i za ‘ne daj Bože’. Ovo nije prijetnja nikome, ali je jasna poruka za sve one koji imaju nečasne namjere prema BiH“, poručeno je danas u saopćenju SDA a ovaj stav vodeće bošnjačke partije koji je u funkciji odvraćanja potencijalnog agresora, ponovo se u Republici Srpskoj tumači kao ratnohuškačka prijetnja miru. Dodikov politički hor bio bi izgleda jedino zadovoljan kada bi bošnjački čelnici javno poručili i obećali da u slučaju agresije neće braniti ni državu ni narod.

 

 

Mada se Dodikov SNSD protivi blo kakvom prenosu nadležnosti s entiteta na državnu razinu, njegov politički hor sada otvoreno traži da državni Parlament raspravlja o poslovanju federanih firmi iz sektora namjenske industrije koje su inače organizirane i posluju u skladu sa federalnim Zakonom o dioničkim društvima i račun polažu isključivo vlasniku kapitala. U konkretnom slučaju to je Vlada Federacije BiH koja je u svim firmama namjenske industrije ili većinski ili jedini vlasnik kapitala. Parlament BiH jednako kao i Ministarstvo odbrane BiH, nemaju apsolutno nikakav ni ustavni ni zakonski osnov da razmatraju poslovanje ovih kompanija.

Upravo je to razlog što niti jedna probosanska stranka neće sudjelovati na vanrednoj sjednici Parlamenta BiH koju je na zahtjev zastupnika SNSD-a nelegalno zakazao predsjedavajući Mladen Bosić.

Pa ipak, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić, smatra da bi SDA morala zastupnicima u ovom domu objasniti ono što pišu danas u saopštenju da će nastaviti naoružavanje za izvoz i za “ne daj Bože”.

“Ovo je mnogo ozbiljnije pitanje od sitnih stranačkih razmirica i SDA kada je krenula u ovakve opasne aktivnosti treba da položi račune ljudima s čijom se sudbinom igra”, poručio je Špirić.

Špirić je izjavio da “ta državotvorna SDA treba da zna da se o naoružanju odlučuje u Predsjedništvu BiH (?) koji je kolektivni organ i da zakonodavna vlast mora dobiti izvještaj od izvršne kad god to zatraži, a zatraženo je da Bakir Izetbegović položi račune za ratnohuškačke aktivnosti, a ne samo izjave”.

“Nije riječ ovdje samo o zapaljivoj retorici Bakira Izetbegovića, kao što sam odmah i upozorio, već o opasnom projektu što današnje saopštenje SDA i potvrđuje. Oni navode da nikada više neće biti zatečeni i da će nastaviti naoružavanje. Šta tome više treba dodati”, upitao je on.

Špirić je podsjetio da je nakon prve Izetbegovićeve izjave upozorio da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić trebao tražiti hitnu sjednicu i izvještaje o namjenskom naoružanju, ali se to nije desilo.

“Kada su svi mehanizmi zakazali, onda smo morali pokrenuti mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju u Parlamentarnoj skupštini BiH”, pojasnio je on.

Špirić je dodao da insinuacije u saopštenju SDA po kome je predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić samoinicijativno sazvao hitnu sjednicu samo pokazuje da ga iz Iztbegovićeve stranke strogo kontrolišu, jer su njega i Savez za promjene i “uveli u vlast da bi ih slijepo slušali”.

Danas se oglsio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je također „najoštrije je osudio sve one koji u BiH prizivaju sukobe, uz očekivanje da isto učine i predstavnici međunarodne zajednice“.

Čubrilović je rekao da nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ratu treba posmatrati u smislu njegovih priprema za predizbornu kampanju i prilagođavanja bošnjačkom biračkom tijelu.

“Znamo da takve prijetnje nemaju osnova. Srpska je opredijeljena za mir, napredak i građenje bolje budućnosti”, rekao je Čubrilović za “EuroBlic”.

On je ocijenio da izjave poput Izetbegovićeve ne doprinose razvoju, napretku društva i stvaranju povoljnijeg ambijenta za bolji život građana.

Delegat u Domu naroda BiH Sredoje Nović rekao je da je Izetbegovićeva ratnohuškačka retorika ovaj put najbliža izazivanju ratnih sukoba, te da je riječ o prijetnji miru u BiH i regionu.

“Ovo je već crvena linija preko koje ne bi smio niko da pređe, pogotovo zvanični organi na nivou BiH”, naveo je Nović.

On je dodao da su pomenute izjave bukvalno priprema za ratno stanje, jer se govori o proizvodnji oružja.

“I to ne pušaka, već o dalekometnom oružju koje može izazvati mnogo teže posljedice. Sumnjam da je već proizveden dio oružja koji je uskladišten na određeno mjesto, i da se samo čeka trenutak kada oni misle da ga upotrijebe”, rekao je Nović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je ocijenio da su OHR i strane ambasade zapadnih država u ovom slučaju već trebalo da reaguju.

“Očigledno je da međunarodna zajednica koristi dvostruke aršine. Sjetimo se kako su reagovali na svaku izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika, pa čak i onu u kojoj on govori da će se Srpska braniti. Dakle, ne smijemo ni to reći, dok drugi smiju da prijete ratom”, naveo je Stevandić.

 

 

Izvor: Slobodna Bosna

Odgovori