Čuvajmo Srebrenicu

Porodica Jusufović odustala od proizvodnje mlijeka

Jedni od najboljih proizvođača mlijeka iz srebreničkog kraja, otac Fadil i sin Damir iz Zelenog Jadra, prestali su proizvoditi i isporučivati mlijeko.

Otac Fadil i njegov sin Damir Jusufović prestali su sa proizvodnjom i isporukom mlijeka jer nisu dobili mliječne kartone, a intervencije srebreničkh veterinara postale su im preskupe.

“Veterinari Veterinarske stanice u Srebrenici nisu stručni za liječenje stoke na ovoj opštini, što je uzrok česte pojave zaraznih bolesti kod sitne i krupne stoke. Također, nisu stručni ni kod osjemenjavanja krava, koji proces ponavljaju po nekoliko puta. Zbog čega su farmeri iz opštne prinuđeni dovoditi veterinare iz susjednih opština. Veterinarski inspektor je protiv mene i sina podnio dvije prijave, a Osnovni sud u Srebrenici nas kaznio sa po 2.000 maraka”, tvrdi Fadil.

Opštinski veterinarski inspektor Asmir Mujčinović kaže da je sve bilo po zakonu te da se Fadil i Damir nisu pridržavali zakona.

Povezani članci

“Porodica Jusufović ovlaštenim veterinarskim radnicima i pripadnicima policije nije dopuštala da uđu na njihovo imanje i obave nepohodne preglede i vakcinacije zakonom predviđene zbog čega im je napisana prekršajna prijava koju je potvrdio i Osnovni sud u Srebrenici”, ističe Mujčinović.

Direktor Veterinarske stanice Srebrenica Mile Janjić kaže da mu je žao što je ova porodica odustala od proizvodnje mlijeka.

“Šteta je što su prestali sa proizvodnjom mlijeka jer su bili jedni od najboljih proizvođača kvalitetnog mlijeka, dobro zarađivali i solidno živjeli. Oni zakon moraju poštovati i omogućiti pristup veterinara i inspektora u svoje farme, a ne da se to čini uz prisustvo policije”, rekao je Janjić.

Uzgoj teladi, junica i muznih krava, kao i proizvodnja mlijeka bio je primaran posao porodice Jusufović od čega su izdržavali svoje članove domaćinstvo.

 

esrebrenica.ba