Demantij na tekst “Oružane snage BiH ostaju bez naoružanja”: Radi se o isporuci robe, a ne razoružavanju

Reakcija na članak objavljen na portalu ZASREBRENICU.ba 11. augusta

Dana 11. 8. 2022. godine ZASREBRENICU.ba je objavilo članak pod nazivom “Oružane snage BiH ostaju bez naoružanja”. Tekst je provjeren iz više izvora. U gore navedenom tekstu smo se između ostalog referisali na rješenje Ministarstva odbrane BiH o reaelizaciji presude Suda BiH, kojim su oni upozorili Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije o tome da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno, ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi sa ovim slučajem. Na objavu Oslobođenja reagirali su pravni zastupnici društva SCOUT doo Zagreb.

Reakciju zastupnika prenosimo u cjelosti:

“Prije svega, mora se istaći da je predmet pljenidbe u izvršnom postupku zastarjelo i nepotrebno naoružanje koje je bilo predmet prodaje od strane BiH još 2003. i 2004. godine (obavezno lišavanje viškova naoružanja i municije), a koje od tada nije isporučeno kupcu SCOUT doo, pa je zbog toga vođen sudski spor u kojem je Sud BiH pravomoćno obavezao Ministarstvo odbrane BiH da ga preda kupcu. I to je, jednostavno, to! Dakle, ne radi se ni o kakvom razoružavanju BiH, nego o isporuci robe koja nema nikakav značaj za odbrambenu sposobnost BiH, sve na osnovu sudske presude.

Minimum novinarskog profesionalizma zahtijevao bi davanje istinite informacije, bez želje da se javnost uznemiri i dovede u zabludu. Nadalje, tekst sadrži navode da je “jedan dio municije SCOUT zaplijenio i u kasarnama OS-a u Doboju i Glamoču“, te da je to učinio na vlastitu odgovornost, a da je ta municija prebačena u skladište u Bugojnu koje ne ispunjava uslove za čuvanje ovakve vrste municije. Radi se o potpunoj neistini! Naime, ta municija je predana SCOUT-u van izvršnog postupka, na pismeni zahtjev samog Ministarstva odbrane od 14. jula 2022. godine, koje je osiguralo i pratnju za prevoz, tačno znajući gdje će se municija skladištiti. Prethodno je ovlašteni sudski vještak konstatirao da ne postoji nikakva sigurnosna prijetnja.

Sasvim je nejasno zašto se to sada problematizira i konstruira nekakav problem. SCOUT se odmah po objavljivanju teksta obratio Ministarstvu odbrane BiH sa prijedlogom da, ako je tačno da postoji bilo kakav problem, odmah preuzme spornu municiju i vrati je u vojno skladište u kojem se i ranije nalazila.

SCOUT nema nikakav interes da mu se preda roba koja nije uslovna, to jest, koja nije u skladu sa sudskom presudom. Sve što SCOUT doo traži jeste, izvršenje pravomoćne presude Suda BiH, a od organa države BiH očekuje isključivo poštovanje principa vladavine prava, i ništa više od toga. Niti jednim svojim postupkom u dugotrajnom postupku ostvarivanja svojih prava, SCOUT doo nije dao povod za bilo kakvo dovođenje u pitanje njegove vjerodostojnosti i integriteta”.

Komentari su zatvoreni