Poruka Crnadku: Smeta vam bosanski jezik, ali vam ne smetaju ambasadori koji negiraju državu BiH!

0

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naredio je jučer uklanjanje aplikacije Pravopisa bosanskog jezika koja je objavljena na internet-stranici Ambasade BiH u Vašingtonu.

 

 

Iz MVP BiH je saopšteno da sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet-stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić poručio je ministru Crnadku da bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države BiH.

-On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkih naroda, ali i svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Bosanski jezik je i jezik bosanskog duha i ideja Bosne, koji se najbolje izražavaju u i sa tim jezikom.

Kontinuirano negiranja bosanskog jezika je jedan od ključnih segmenata velikosrpske politike. Negiranja bosanskog jezika je još jedan dokaz nemogućnosti opstojanja entiteta nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom.

Negiranje bosanskog jezika je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruđe u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršćavanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Vama ministre smeta aplikacija Pravopisa bosanskoga jezika objavljena na web stranici Ambasade BiH u Vašinvamotonu, a ne smeta vam postavljanje diplomata koji negiraju državu BiH, a veličaju manji entitet.

Ne smetaju vam karte u diplomatskim predstavništvima na kojima se umjesto države BiH nalazi manji entitet. Ne smata vam što mnogi ambasadori BiH potpunu ignoriraju bošnjački dijasporu uključujući i vas. Ne smetaju vam diplomate sumnjive ratne prošlosti i bez ikakvog diplomatskog iskustva.

Vaše nehumano naređenje je najbolja reklama i promocija za Pravopis bosanskog jezika. Bošnjačke zajednice će koristiti navedenu aplikaciju Pravopisa bosanskog jezika bez obzira na sve zabrane i naređenja, poručuje Emir Ramić.

(E.L. / Index.ba)

Odgovori