PORUKE IZ ZAGREBA OSOKOLILE ČOVIĆA: Evo šta su poručili iz HDZ-a nakon današnje sjednice u Kupresu

U Kupresu, u hotelu Adria Ski, održana je 26. sjednica proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH.

U Kupresu, u hotelu Adria Ski, održana je 26. sjednica proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH. Nakon sjednice objavljeno je saopštenje za medije koje prenosimo u cjelosti:

“Na današnjoj sjednici razgovaralo se aktualnim političkim procesima i pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH kao ključnog političkog pitanja koje će usmjeriti sve buduće odnose, napose u Federaciji BiH. Također, funkcioniranje institucija na svim razinama vlasti i pitanja sigurnosnog okvira bile su teme današnje proširene sjednice Predsjedništva. Naglašeno je kako retorika koja narušava međunacionalne odnose i kojoj javnost svjedoči ne može doprinijeti ničemu osim nacionalističkim partikularnim ciljevima pojedinih politika.

Izdvojeno je kako buduće izborno zakonodavstvo osigurava nužne preduvjete za održavanje Općih izbora 2022. godine i regulira sve postojeće neustavne anomalije i onemogućava diskriminaciju, nametanje političkih predstavnika i majorizaciju. Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili su kao temeljni ustavni postulat – konstitutivnost narod. Izborni zakon BiH mora omogućiti legitimno političko predstavljanje uz jednaka aktivna i pasivna biračka prava svima i biti usklađen s Ustavom BiH.

Predsjedništvo BiH i Dom(ovi) naroda (BiH i F BiH) ne mogu biti predmet diskriminacije jer su u Daytonskom mirovnom sporazumu i postavljeni kao institucionalni okviri utemeljeni na jednakopravnoj zastupljenosti i legitimnoj predstavljenosti konstitutivnih naroda. Ove institucije služe kao balans većinskog i konsenzusnog modela, slično kao i u svim drugim višenacionalnim državama diljem Europe i svijeta.

Na sjednici proširenog Predsjedništva poseban naglasak je stavljen na preostalo vremensko razdoblje do kraja tekuće godine. Održiv dogovor o svim otvorenim političkim pitanjima je jednako važan politički interes za sve uključene strane”, stoji u saopštenju HDZ-a.

(SB)

Komentari su zatvoreni