Home Novosti Poslušajte kako je Iguman manastira Sava Janjić govorio o Kosovu i rekao...

Poslušajte kako je Iguman manastira Sava Janjić govorio o Kosovu i rekao da se Beograd treba izviniti Albancima! (VIDEO)

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić sastao se u ovom manastiru sa Bljerimom Šaljom, koji je u to vrijeme bio šef pregovaračkog tima kosovskih Albanaca kada se u Beču razgovaralo pod posredništvom Ahtisarija o statusu Kosova.

 

 

Janjić se sa Šaljom sastao bez prisustva javnosti, a mediji su objavili da se to desilo u martu 2006. godine. U jednom trenutku iguman Sava Janjić kaže kako bi i on da je Albanac želio nezavisnost Kosova.

“Važno je da se ovi prioritetno ovi koji su ovdje, da oni ne odu i tako dalje, pa jeste, ja se slažem, zaista, jer na neki način, vidite, mislim, sigurno, nezavisnost Kosova sigurno je cilj Albanaca, i to je sasvim jasno, ja da sam Albanac isto bih tako želio”, rekao je Janjić.

Međutim, on je u jednom trenutku čak pomenuo da bi “neko iz Beograda” trebao da se izvini Albancima sa Kosova.

“Pa vidite Bljerime, Vaš narod to ne može da zaboravi, važno je samo da se na neki način, od najviših političkih krugova govori,samo narodu govori, ta nesreća i taj bol, ne mogu riješiti time što će nanositi bol drugima, morala bi da postoji, mislim, postoji u tradiciji, kanuna, mogućnost praštanja, oproštaja za nešto, eto ja se nadam da će doći vrijeme, da neko iz Beograda, zvaničnik, predstavnik Vlade, ipak je to vlada radila, dakle, naravno nije to bila ova vlada, to je sada, ali neki predstavnik vlade mora da kaže neko izvinjenje, bez obzira šta se poslije rata na Kosovu dešavalo, to je sada pitanje vaše strane kako će te Vi tome pristupiti, ali jednostavno moralo bi da to se uradi, i ne znam ni ja, i da se kaže i da se krene, nekako…”, rekao je Janjić

Inače, ovom razgovoru prisustvovao je i predsejdnik opštine Dečani, koga je Janjić hvalio. Čitav razgovor je protekao u prijateljskom tonu a Sava je svojim sagovornicima objasnio kako u Beogradu ne razumiju situaciju na Kosovu, i da je on jedan od ljudi koji su tu da sve “objasne”.

“Za mene lično gledano, mislim, mnogi kažu status, status, mislim, status jeste važan, ali za mene je, to uopšte nije suštinsko, meni je važnije kakvog će kvaliteta biti to društvo, kako će se živjeti u tom društvu, jer evo sada smo mi zvanično u Srbiji, mislim, ništa mi od toga nemamo ovdje, i drugo na neki način, isto sutradan, ne znam ni ja, da je zvanično ovo Srbija, na neki način, mi i dalje živimo u ovoj sredini u kojoj živimo, sa ljudima sa kojima živimo, i prema tome moramo da riješavamo probleme koji postoje, i sama ta činjenica što će biti ovo zvanično jedna zastava i jedna himna ne mijenja ništa, tako da je u suštini, mi smo zbog toga zainteresovani”, rekao je Janjić na sastanku u Dečanima.

Snimak ovog razgovora možete preslušati ispod:

(Kurir)

Previous article“Otac mi je srpski vojnik koji je silovao moju majku, ona me ostavila u porodilištu, ali ja sam sretan i nikoga ne mrzim”
Next articleZA ZATVOR SPREMNI: Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću pozvao policiju da prijavi Thompsona zbog ustaškog pozdrava u Glini!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.