Čuvajmo Srebrenicu

POTPUNI DEBAKL DODIKA I ČOVIĆA: Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH ostaju usamljeni, nikome ne pada na pamet podržati inicijativu u vezi s Valentinom Inzkom!?

Vlast u Republici Srpskoj već duže vrijeme poziva Valentina Inzka da joj podnese izvještaj o radu, a da neće odustati od namjere da im on položi račune, ponovljeno je polovinom decembra nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, kada je rečeno da je plan da se ovaj put ode dalje te zatraži i od Srbije i od Hrvatske, kao zemalja garanata Daytona, da se zainteresuju za te dokumente.

Iz SNSD-a je tada najavljeno da će predložiti Narodnoj skupštini RS-a da pokrene inicijativu kojom bi od visokog predstavnika u BiH bilo zatraženo da dostavi izvještaj o svom radu u pisanom obliku te da će predstavnici te stranke zatražiti da to isto traži i Federacija BiH, kao i srpski predstavnici na nivou BiH, uz opasku da je obaveza visokog predstavnika da dostavi izvještaj svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma.

U međuvremenu su se pojavile informacije koje je potvrdio i sam Inzko, a to je da broji posljednje dane na mjestu visokog predstavnika, a u njegovu fotelju bi, prema nekim najavama, trebalo da zasjedne njemački političar Christian Schmidt.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica kazao je za “Glas Srpske” da SNSD, uprkos najavljenom odlasku Inzka, ne odustaje od namjere da dobije njegov izvještaj, u ovom slučaju završni, a namjera je i da, kako je rekao, takvim zaključkom i stavom pokušaju da promijene praksu i da novi visoki predstavnik uspostavi drugačiju praksu.

– Bitno je na legitiman način tražiti izvještaj na odlasku. Pričaćemo o ovome na prvoj idućoj sjednici Kolegijuma. Više puta smo taj akt tražili i kroz zaključke Narodne skupštine. Ako ne podnese izvještaj, to će potvrditi da nije spreman da se suoči sa jednom od strana i zapečatilo bi ignorantski odnos koji ima prema Srpskoj – istaknuo je Mazalica.

Smatra da je potrebno otvoriti debatu o radu visokog predstavnika i tražiti te izvještaje te još intenzivnije traži od Inzkovog nasljednika da radi drugačije, odnosno da ispunjava obaveze u smislu polaganja računa.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Perica Bundalo smatra da u BiH svako sa svakim treba da priča.

– Pozicija visokog predstavnika je veoma specifična. On je strani faktor u BiH, izvještaje periodično podnosi Savjetu bezbjednosti UN-a i Savjetu za implementaciju mira. Teško je i nije realno očekivati da izvještaje i informacije podnosi bilo Narodnoj skupštini, federalnom Parlamentu ili Parlamentu BiH. Ipak, bilo bi korisno da i visoki predstavnik, kao i drugi, razgovara o svim pitanjima. To je jedini put do rješenja – istaknuo je Bundalo.

Izjava Perice Bundala potvrđuje da će se izjaloviti Dodikov i Čovićev plan, jer niko u BiH, osim SNSD-a i HDZ-a BiH, nema namjeru podržati takvu inicijativu prema Valentinu Inzku.

(SB)