POTPUNI DEBAKL GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Pogledajte kako je Čović na HRT-u upao u vlastitu zamku (VIDEO)

Iako su pitanja koja je novinar postavljao Čoviću sugerirala da ih je on sam pisao, ipak na kraju stvari nisu završile očekivanim ishodom po Čovića.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u prime timeu na HRT-u ponovo je lamentirao o legitimnom predstavljanju i prijetio da će nakon izbora u BiH doći do eskalacije stanja, no na kraju je upao u vlastitu zamku.

Iako su pitanja koja je novinar postavljao Čoviću sugerirala da ih je on sam pisao, ipak na kraju stvari nisu završile očekivanim ishodom po Čovića.

Čovićeva mantra kako samo Hrvati u BiH gledaju prema EU, dok bošnjačke političke elite gledaju prema Turskoj i islamskom svijetu, a srpske političke elite gledaju prema Rusiji i Srbiji, bile su jedno od pitanja upućenih Čoviću, koji je kazao kako će se nakon svega „Teško dalje“.

– Već odavno predsjednik Vlade i predsjednik RH zagovaraju naš kandidatski status i da se približimo zemljama jugoistočne Europe koje su napravile iskorak, u odnosu na nas, iako smo mi prije samo 10-ak godina bili ispred njih,k ada je bio u pitanju ta naša europska perspektiva i europski put. Ovih dana smo čuli mnoge slične inicijative od slovenske administracije, pa i nekih drugih. Ja mislim da je to dobro, no postoje dva velika problema. Jedan je taj izraženi unitarizam koji često graniči s neracionalnošću šovinizma, čak bih rekao izraženo ultranacionalizma Bošnjaka, s druge strane separatizam i ovo što mi nastojimo uraditi, koji je napravio apsolutnu podjelu, odnosno, potpuno nefunkcioniranje, neučinkovitost kako Predsjedništva BiH, bilo koji član Predsjedništva ide bez bilo kakvog dogovora oko vanjske politike, zastupa svoj interes, interes svog naroda eventualno političke stranke. Sličan je odnos u Vijeću ministara, znači u izvršnoj vlasti, u parlamentu BiH, evo sada govorimo o Domu naroda i Zastupničkom Domu. Znači, bezbroj tih problema nefunkcioniranja vlasti da bi mi sada rekli da želimo napraviti jedan veliki iskorak. S druge strane, nemojmo podcijenit ulogu međunarodnih institucija, vijeće za implementaciju mira OHR. Kako možete ići prema EU-u, a imati protektora koji može donositi zakone, mijenjati ustave, smjenjivati ljude itd? Puno je toga što treba pomiriti. Ja sam uz sve to zagovornik, ako ispunimo ove osnovne uvjete oko izmjena izbornog zakona i još par kriterija koji stoje ispred nas, da napravimo iskorak i da imamo kandidacijski status, a da se onda bavimo životnim pitanjima, kazao je Čović.

Na pitanje šta zapravo funkcionira u BiH, te konstataciju novinara da se BiH nalazi u teškoj globalnoj krizi, Čović odgovara:

– Mi smo sada govorili primarno o razini BiH, Predsjedništvo, dva doma u Parlamentu, Vijeće ministara, međutim, presložena je struktura BiH. Imate 2 entiteta, 10 županija unutar federacije, na toj razini Republika Srpska funkcionira normalno. Vlada Federacije sa svojim parlamentima funkcionira dosta korektno, sve naše županije normalno funkcioniraju, kao i općine i gradovi, to je lokalna samouprava. Taj dio mehanizama funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, funkcionira. Nažalost, onaj koji je trebao biti eksponent naše vanjske politike prema van i ne samo prema van, apsolutno ne funkcionira i podijeljen je i tu su izvorišta svih kriza, a mi ne idemo parcijalno prema EU ili bilo kojoj drugoj asocijaciji, nego idemo u ime BiH i naravno da je to onda veliki hendikep i problem, kazao je Čović

Play Video

Svjedočili smo tako kontradiktornostima lidera HDZ-a BiH. Dragan Čović je, pored mantre o legitimnom predstavljanju, na početku razgovora pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi Bonske ovlasti i nametne Izborni zakon BiH, da bi na kraju sam sebe pobio kazavši kako BiH nema perspektivu dok ima visokog predstavnika.

(SB)

Komentari su zatvoreni