Čuvajmo Srebrenicu

POTVRĐENA NAJAVA ŽELJKA KOMŠIĆA: Ministri EU nisu usvojili nikakve zaključke vezane za BiH!

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kazao je ranije danas da se na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a neće donositi neki bitni zaključci u vezi BiH, a to je, nakn održanog sastanka, potvrdio i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao nakon sastanka da je rasprava o zapadnom Balkanu trajala dva sata i da je zadovoljan što je do nje došlo.

– Ovo je jedan proces, rasprava će se nastaviti. Pisanih zaključaka neće biti jer će se rasprava nastaviti, kazao je Grlić Radman požalivši se da je hrvatski non-paper ostao u sjeni fantomskog non-papera u kojem se zagovora podjela BiH na etničkoj osnovi. Hrvatski šef diplomatije je naglasio da su mnogi evropski ministri u današnjoj raspravi ponavljali da nema promjene granica na zapadnom Balkanu i da je to neprihvatljivo.

Grlić Radman je kazao da ne zna ništa o fantomskom non-paperu u kojem se zagovora podjela BiH na etničkoj osnovi i da je moguće da se to pojavilo u javnom prostoru kako bi se diskreditirao afirmativni non-paper koji je predstavila Hrvatska.

-Čuo sam i čitao o tome isto što i vi, ali nikad nisam vidio takav non-paper. Vjerojatno je to lansirano kako bi se diskreditirao naš afirmativni non-paper, izjavio je rezignirani ministar Grlić Radman nakon sastanka na kojem je jedna od glavnih tema bila strateška rasprava o zapadnom Balkanu.

Podsjećamo, prije nekoliko sedmica u javnosti se pojavio tzv. non-paper, koji je pripisan Sloveniji, ali čije postojanje ili autorstvo niko nije potvrdio i u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj osnovi.

Prije toga, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a 22. marta ministar Grlić Radman predstavio je hrvatski non-paper, koji su podržale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar.

U hrvatskom non-paperu se ističe da BiH mora ostati u centru pažnjei EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

(SB)

Komentari su zatvoreni