Home Novosti BiH Povratnici nakon Dodikovog negiranja bosanskog jezika: Prošla su vremena kada smo se...

Povratnici nakon Dodikovog negiranja bosanskog jezika: Prošla su vremena kada smo se bojali bahatih političara

ucenici konjevic polje

Podrinjci, navikli da ih svakodnevno bombardira neka od izjava predsjednika RS Milorada Dodika vezana uz jezik kojim govore, njegovu najnoviju izjavu da „nema bosanskog jezika“ prokomentirali su s dosta ironije, primjećujući da im je „predsjednik poslao poruku na čistom bosanskom“..

 

 

 

.
Stariji od entiteta

– Neka govori šta hoće, bosanski jezik, koji je stariji i od njega i entiteta čiji je predsjednik, postoji i postojat će. U đačkim knjižicama naše djece mi smo upisali bosanski jezik, a to da li će ga Milorad Dodik priznavati ili ne, to je potpuno nebitno – kazao nam je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz područne OŠ Liplje kod Zvornika.

Sinanović navodi da nijedan Bošnjak više neće nasjesti na provokacije kojim se na negiranju bosanskog jezika pokušavaju isprovocirati međunacionalna mržnja i nesloga u RS.

– Umjesto da govori o otvaranju novih radnih mjesta, stvaranju boljih uslova za život građana RS, Dodik se uhvatio bosanskog jezika. Prošla su vremena kada smo se plašili bahatih političara koji narodu nemaju šta ponuditi osim međunacionalne zavade i mržnje – navodi Sinanović..

Bez osvrtanja

Za Muhizina Omerovića, predstavnika roditelja bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja, koji će nastavu i naredne školske godine pohađati u Instruktivnom centru u Novoj Kasabi, najnovije izjave predsjednika RS Milorada Dodika o bosanskom jeziku su „isprazna priča na koju se ne treba mnogo osvrtati“.

– Naša djeca učit će bosanski jezik. Kada bismo gledali šta je Milorad Dodik do sada izjavljivao i koliko je vrijeđao nacionalno dostojanstvo Bošnjaka, nijedan Bošnjak ne bi više postojao u entitetu RS – ističe Omerović.

Salkić: Netrpeljivost prema Bošnjacima

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić osudio je jučer Dodikovo negiranje bosanskog jezika. Salkić je istakao da Dodikove izjave potpiruju netrpeljivost prema Bošnjacima u RS i potiču diskriminaciju dobivajući jasne konture govora mržnje. I Pokret “Odgovor” oštro je osudio i odbacio izjave kojima Dodik negira bosanski jezik i pravo Bošnjaka na pristup obrazovanju bez diskriminacije u bh. entitetu RS..

Avaz.ba

Previous articleProfesor Besim Spahić najbolje objasnio: “Nema bosanskog jezika? Pa, kretenu, Biblija prevedena na bosanski jezik, ne spominje se ni srpski ni hrvatski.”
Next articleKrije se u Rusiji: Raspisana potjernica za osumnjičenim za zločine u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.