Čuvajmo Srebrenicu

Povratnici u selo Karačići : Jusupovići zadovoljni što žive od svog rada

U selu Karačići kod Srebrenice, od prijeratnih 67 domaćinstava i 410 stanovnika, danas živi pet porodica. Među njima je i Fadil Jusupović (30), koji živi s ocem Mevludinom, majkom Hanifom, suprugom Fatimom, kćerkom Medihom i sinom Mehdinom.
 

 

Veliko stado

Kaže da su se s roditeljima vratili još 2002. godine. Smjestili su se u montažnu kućicu, nabavili nešto stoke i počeli obrađivati imanje. Završio je automehaničarski zanat, a nakon toga godinama tražio posao u Srebrenici i drugim mjestima. Kada se uvjerio da od posla nema ništa, odlučio je ostati u selu i baviti se stočarstvom..

– Nisam se pokajao. Povećao sam očevo stado ovaca, koje su se poslije ojanjile i danas imam stado od 150 ovaca i ovnova. Za Kurban-bajram prodao sam 70 ovnova, a trenutno je 15 janjadi spremno za tržište. Imam redovne kupce, koji dođu na lice mjesta, plate i odvezu kupljenu stoku – sa zadovoljstvom govori Jusupović te dodaje da mu je lijepo na selu i život ne bi mijenjao..

Fadil Jusupović

Novi dom

S vremenom je Jusupovićima obnovljena kuća, a oni su vlastitim sredstvima sagradili još jedan dom i proširili postojeću štalu. Imaju nešto poljoprivredne mehanizacije, koja im dobro dođe za obradu zemlje i sakupljanje sijena za stoku.

Zbog najezde divljači, ne mogu da uzgajaju žito pa im kupovina kukuruza i druge prehrane za ovce iziskuje veliki trošak, ali zato ispaše i sijena imaju u izobilju..

Ekonomska sigurnost  

– Na poslovima čuvanja stada angažirana je cijela porodica, pa čak i kćerka Mediha kada dođe iz škole, koju svakog dana vozim do najbliže škole u Osmačama. Svi radimo i na poljoprivrednim poslovima, sakupljanju ljekobilja i drugih šumskih plodova. Mladima savjetujem da u gradovima ne čekaju posao nego da se vrate na napušteno roditeljsko imanje. Težak je seoski život, ali i donosi ekonomsku sigurnost – poručuje Jusupović..

Avaz.ba