Poznati režiser snima film o nani Fati Orlović

0

Režiser Enes Hotić, široj javnosti dobro poznat po brojnim filmovima o ratnim stradanjima na području Bosne i Hercegovine ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća, ovih dana s ostatkom tima multimedijalnog servisa Exitmedia vrijedno radi na svom novom projektu. Naime, ovaj talentirani umjetnik nam u najnovijem fimu donosi neispričanu priču nane Fate Orlović. Ova srebrenička heroina se i u postratnom vremenu suočava s nepravdom, neizvjesnošću i stalnim podsjetnicima na neprolaznost njenog bola, ali i važnosti njene borbe da svojim postojanjem bude simbol snage svih žrtava Srebrenice.

Učešće u Hotićevom filmu danas je uzela i psihologinja mr Dijana Sulejmanović, viša asistentica na Islamskom pedagoškom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija, koja je govorila o važnosti izbora da se iz traumatskog događaja iziđe kao preživjeli, a ne kao žrtva. Bh. društvo se i dalje nalazi u stanju netretirane kolektivne traume, suočeno sa nerazriješenim sukobima iz prošlosti i opredjeljenje da sebe vidimo kao preživjele najbolji je način da pronađemo smisao svog postojanja nakon proživljene – i preživljene – traume.

Inače, premijera filma o nani Fati očekuje se početkom naredne godine u Sanskom Mostu, nakon čega će biti organizirane promocije u Bihaću, Sarajevu i drugim bh. gradovima.

Odgovori