PREMINUO RUSKI PISAC I POLITIČAR EDUARD LIMONOV: Pamtićemo ga po druženjima sa Radovanom Karadžićem i RAFALIMA PO SARAJEVU (VIDEO)

0

Pisac i političar Eduard Limonov umro je u utorak u 78. godini života, piše ruski ogranak BBC-a, prenosi “Slobodna Bosna”.

Informacije o smrti Limonova potvrdila je i stranka Druga Rusija koju je osnovao.

Uzrok smrti pisca nije naveden. Na web stranici Druge Rusije navodi se da će pružiti sve detalje u srijedu, 18. marta.

13. marta Limonov je na svoj Facebook račun napisao da je potpisao ugovor za novu knjigu. Napomenuo je da je to već napisano i da se zove „Starica putuje“.

Limonova je sud u gradu Saratovu 2003. godine osudio na četiri godine zatvora jer je protuzakonito pribavio šest kalašnjikova.

Građanima Bosne i Hercegovine ovaj ruski pisac ostaće u sjećanju po posjeti našoj državi tokom 1992. godine. Tada je Limonova na položaje srpske vojske na Trebeviću doveo osobno Karadžić. U četverminutnoj snimci koja se kasnije pojavilal, Karadžić ruskom piscu objašnjava kako je Bosna srpska zemlja te kako se oni bore “protiv Turaka koji su je okupirali.”

– Vidiš koliko samo džamija imaju – pokazivao je Karadžić Limonovu.

Nakon što ga je uputio u razloge zbog čega Srbi tuku Bošnjake, Karadžićevi vojnici ispili su po nekoliko gutljaja rakije te zapjevali. Za to vrijeme Limonov je uzeo mitraljez i ispucao nekoliko rafala po okupiranom Sarajevu.

(BBC / SBB)

Odgovori