Pretučen ugledni imam u Novom Pazaru: Kod džamije ga tukli metalnim palicama

Nezir Salihović, imam iz Bor džamije u novopazarskom naselju Lug, brutalno je pretučen tupim metalnim predmetom.

 

 

Kasno sinoć, nakon večernje molitve, u blizini poznate Bor-džamije u novopazarskom naselju Lug napadnut je i teško pretučen imam ove džamije Nezir Salihović koji je sa teškim povredama prebačen na hiruško odjeljenje novopazarske bolnice.

Kako je sinoć izjavio dežurni hirurg dr. Kemal Brničanin, zdravstveno stanje povrijeđenog imama je stabilno i Salihović nije životno ugrožen.

Kako se navodi, sinoć poslije jacija namaza Salihović je krenuo kući, u jednoj ulici nedaleko od džamije sačekala ga je grupa muškaraca koji su ga tukli pesnicama, nogama, metalnim palicama. Nakon što su pretukli imama, napadači su pobjegli, policija pokušava da ih identifikuje i uhapsi, pišu Novosti.rs.

Imam Hadži Hurem (Bor) džamije u Novom Pazaru Nezir efendija Salihović (63), koji je pretučen sinoć, nije životno ugrožen, potvrđeno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, javila je Anadolu Agency (AA).

Kako je navela ova agencija, dugogodišnjeg novopazarskog i imama Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), najvjerovatnije su palicama udarala dva ili više saučesnika i nanijela mu tjelesne povrede po glavi i tijelu.

Salihović je više sati bio bez svijesti, nalazi se u šok sobi i na njegovom licu su vidljive povrede.

Dežurni hirurg Opšte bolnice (OB) u Novom Pazaru Kemal Brničanin je rekao da je Nezir Salihović dovezen kolima hitne pomoći i da je zadobio teške tjelesne povrede, ali je van životne opasnosti.

-Ima povrede lica, glave, grudnog koša, obje šake i oba koljena. Konstatovane su povrede prijeloma rebara, nagnječenje poglavine sa potresom mozga. Pacijent, za sada, nije životno ugrožen, stabilan je, ali je komunikacija sa njim onemogućena – rekao je Brničanin.

Kako je rekao novinarima sin povrijeđenog ef. Salihovića, napad se dogodio u ulici Miloša Obilića, nedaleko od Bor džamije, a povrijeđenom imamu koji je ostao u besvjesnom stanju pritrčali su u pomoć prolaznici i komšije i pozvali hitnu pomoć. Policija je izašla na mjesto događaja i za sada nema informacija o identitettu napadača.

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) je najoštrije osudio fizički napad na svog imama Nezira ef. Salihovića iz Novog Pazara i zamolio sve nadležne državne službe da, kako je navedeno, hitno reaguju i preduzmu sve mjere u cilju rasvetljavanja ovog mučkog napada na imama.

-Također osuđujemo bilo kakvo javno i medijsko optuživanje bazirano na osnovu zlonamjernih pretpostavki kojima se želi unijeti smutnja među braćom i prijateljima u islamu i našoj zajednici. Potenciramo da nadležne službe hitno reaguju i javnost upoznaju sa stvarnim stanjem – istakli su iz IZ Srbije.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka najoštrije osuđuje fizički napad na imama Nezira ef. Salihovića, navodeći da je on dugogodišnji ugledni imam u Novom Pazaru koji je poštovan širom Sandžaka i omiljen kod naroda.

-Očigledno je da se radi o dobro osmišljenom, planiranom i stručno izvedenom napadu sa ciljem da se izazovu podjele i sukobi među Bošnjacima. SDA Sandžaka osuđuje plasiranje svih laži i dezinformacija koje se u vezi ovog slučaja objavljuju u javnosti sa ciljem da se počinioci ovog gnusnog nedjela zaštite – istakli su iz SDA Sandžaka i zatražili od policije i tužilaštva da hitno otkriju počinioce ovog nedjela, te da građane upoznaju o svim detaljima vezanim za napad na imama.

Nezir ef. Salihović je na poziciji imama već 40 godina, predsjednik je Medžlisa IZ za Novi Pazar pri Mešihatu IZ Sandžaka i važi za jednog od najstarijih i uglednih islamskih velikodostojnika. U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

 

 

Izvor: Novosti.rs

Komentari su zatvoreni