Preuzmite aplikaciju Marš mira, koja pomaže učesnicima pohoda

 

 

 

Projekat izrade aplikacije “Marš mira” finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u želji da pruži tehničku podršku i pomoć svima koji će na ovaj način učestvovati u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini.

Muhamed Duraković, nosilac projekta izrade aplikacije, objašnjava: “Cilj nam je bio omogućiti što lakše kretanje učesnika na maršruti Nezuk-Potočari i maršruti Borak-Potočari, kao i kroz priče preživjelih i sudski dokazane činjenice genocida pružiti historijski osvrt na događaje iz perioda 1992-95”.Hiljadama već registriranih učesnika iz cijelog svijeta, pomoću ove aplikacije će biti dostupne relevantne informacije o Maršu, kodeks ponašanja, preporuke medicinskih timova i informacije kako se što bolje pripremiti za trodnevni pohod.
Učesnici će moći stupiti i u direktan telefonski kontakt s organizatorom, redarskom službom ili timovima za medicinsku pomoć.

Osnovna funkcionalnost aplikacije je navigacija na maršuti iz pravca Nezuka s jedne i Žepe s druge strane prema Memorijalnom centru Potočari.

Učesnicima koji se izdvoje iz kolone, aplikacija može pomoći da sigurno stignu do kampa u kojem je organizirano prenoćište.

U slučaju gubitka GSM signala, ovaj segment aplikacije može nesmetano da funkcionira i u tzv. offline modu.

S obzirom da Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele, zahvaljujući ovoj mobilnoj aplikaciji, organizatorima Marša će odsad biti lakše da brže utvrde lokaciju onih kojima bude trebala medicinska pomoć.

Osim navedenog, aplikacija učesnicima Marša mira također nudi i informacije o Memorijalnom centru, te virtualni obilazakWeb muzeja genocida Srebrenica 360.
“Marš mira 2017” Nezuk-Potočari bit će organiziran od 8. do 10. jula.
Svi zainteresirani učesnici, aplikaciju Marš mira mogu preuzeti sa ovih linkova: Android i iOs.

Komentari su zatvoreni