Čuvajmo Srebrenicu

Preživio je strijeljanje i genocid i nakon svega se vratio u Srebrenicu: Nedžadu Avdiću sinoć u Engleskoj uručen počasni doktorat

0

Na svečanosti koju je organizirao univerzitet Bedfordshire Luton u Engleskoj, Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je u genocidu u Srebrenici 1995. godine preživio strijeljanje, sinoć je dodjeljen počasni doktorat iz oblasti filozofije.

 

Svečanost je organizirana u auli Univerziteta, pred više od stotinu profesora, studenata, aktivista organizacije Remembering Srebrenica iz Velike Britanije, te raznih uglednih zvanica.

– Još uvijek sam pod impresijama svega što se događalo. Diplomu počasnog doktora uručio mi je rektor Univerziteta Bill Rammell, što je za mene bila velika čast, ali i spoznaja da Srebrenica i genocid koji se dogodio neće biti zaboravljeni – kazao nam je Avdić neposredno nakon ceremonije.

Nedžad Avdić

Inače, nakon što mu je dodijeljena diploma počasnog doktora, Nedžad Avdić obratio se prisutnim i u svom govoru ponovo podsjetio na zločin koji se pred očima svjetske javnosti dogodio nad civilima Srebrenice, na odgovornost međunarodne zajednice koja nije spriječila zločin, kao i na činjenicu da posmrtni ostaci mnogih ubijenih ni 22 godine poslije nisu pronađeni.

 

Dodjeli počasnog doktorata Nedžadu Avdiću na univerzitetu Bedfordshire Luton u Engleskoj, prisustvovali su i njegova supruga i dvije kćerke.

Inače, Nedžad Avdić, Srebreničanin koji je u genocidu u Srebrenici 1995. godine preživio strijeljanje i, nakon svih trauma i iskušenja, odlučio se vratiti u Srebrenicu i tamo nastaviti život sa svojom porodicom.

 

 

Avaz.ba

Odgovori