Prijava protiv gradonačelnika i Skupštine Prijedora zbog diskriminiranja povratnika

Mirsad Duratović iz Udruženja logoraša „Prijedor 92“ najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića kao i Gradske skupštine, jer, kako je rekao, novac namijenjen udruženjima civilnih žrtava rata Gradska uprava troši na neke druge stvari.

 

 

Duratović, koji je i odbornik u Skupštini, kaže da više od 20 godina nakon rata povratnici Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru su izloženi sistemskoj diskriminaciji, te da se takva praksa mora prekinuti.

„Od oko 40 miliona KM gradskog budžeta gradonačelnik je odvojio svega 100.000 KM za podršku povratka. To je sramotno“, rekao je Duratović u intervjuu za novinsku agenciju Patria, dodajući da je to najbolji pokazatelj koliko lokalna vlast želi da uspori povratak Bošnjaka i Hrvata u prijeratne domove u Prijedoru.

Pad broja povratnika u bh. entitet Republika Srpska je evidentan. Ne zbog toga, smatra Duratović, što je proces povratka stao, već što se iseljavaju ljudi koji su se vratili prije desetak ili više godina. Duratović kaže da je broj onih koji napuštaju mjesta u koja su se vratili sada veći od broja onih koji se vraćaju u zadnjim godinama, što predstavlja ozbiljan problem. Kao glavni razlog takvog stanja smatra upravo institucionalnu diskriminaciju povratnika u svim sferama života.

„Bošnjaci i Hrvati nisu građani drugog reda, mi jednostavno nismo ni u kojem redu. I tako će ostati dok je na vlasti politika koja je vođena devedesetih godina, a čiji je cilj bio trajno brisanje Bošnjaka i Hrvata sa ovih terena. Nažalost, takva politika nije prekinuta ni danas, samo se više taj cilj ne sprovodi ognjem i mačem, silom, već se to danas radi pravilnicima, zakonima i tako dalje“, kaže Duratović.

Kao jedan od primjera te diskriminacije navodi i obrazovni sistem, u kojem, kako kaže, povratnička djeca ne mogu dobiti stipendije iz gradskog budžeta.

Škola u povratničkom naselju Rizvanovići, koja radi od 2000., do danas nije dobila asfaltirano školsko dvorište, pa djeca tjelesno rade tako što nastavnica zagradi dio ceste kako bi djeca imala asfaltnu podlogu za taj čas.

„Za to vrijeme oko škola gdje idu srpska djeca postavlja se rasvjeta ili se ugrađuju sigurnosne kamere“, kaže Duratović.

Povratnici se, zaključuje Duratović, diskriminiraju i u raspodjeli kreditnih sredstava. Grad Prijedor podiže četiri miliona KM za putnu infrastrukturu, od čega je svega 250.000 KM planirano za infrastrukturu u povratničkim naseljima, iako će kredit vraćati svi građani podjednako.

 

 

Izvor: Patria

Komentari su zatvoreni