Prijava protiv Grujičića, zaposlio 20 osoba mimo konkursa?

Sjednice Skupštine Opštine Srebrenica odgođena je do daljnjeg. Vlada RS blokirala je odluke s posljednje sjednice na kojoj je izabrano novo rukovodstvo na čelu s Alijom Tabakovićem. Čeka se odluka Okružnog suda Bijeljina.

 

 

Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS propisuje da ukoliko Skupština ne bude zasjedala tri mjeseca, Vlada može od Narodne Skupštine RS zatražiti raspuštanje Skupštine. To bi značilo prijevremene izbore.

 

Prijetnje krivičnim prijavama, tužbama za klevetu, smjene skupštinskih većina i rukovodstava, bojkot sjednica. Politička slika Srebrenice proteklih nekoliko mjeseci. Trenutno opozicioni SNSD rješenje vidi u novim izborima.

 

“Oni nastavljaju s kršenjem Statuta i Poslovnika i odbornici Saveza za promjene su se povinovali odlukama Povjereništva SDA, a to je znak da ćemo mi u narednom periodu vjerovatno tražiti od Vlade da raspusti Skupštinu Opštine Srebrenica i da se raspišu ponovni izbori. Ova vlast ne može da funkcioniše prije svega što nemaju većinu u Kolegiju i ne mogu da zakazuju sjednice Skupštine i ne poštuju odluke Vlade, znači to će biti naša varijanta”, kazao je Radomir Pavlović, SNSD.

 

Ni samom Aliji Tabakoviću nije jasno da li je predsjednik Skupštine ili ne. Većina ga je izabrala. Vlada RS blokirala izbor, zbog, kako kažu, kršenja Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. Do odluke Suda formalno-pravni predsjednik je Hamdija Fejzić. Ali Fejzić danas kao i deset drugih odbornika, nije sjedio u skupštinskim stolicama. Odluka suda može potrajati. Tri mjeseca je rok za sazivanje sjednice. Ako se to ne desi, Vlada RS može pokrenuti postupak prijevremenih izbora.

 

“Ukoliko je to želja SNSD oni to mogu sprovesti u djelo jer evo Vlada RS može da produži vijek života u RS za pet godina, a kamo li da ne raspusti Skupštinu u Srebrenici”, dodao je Alija Tabaković, SDA.

 

Odbornicima koji čine većinu je jasno da Hamdija Fejzić neće sazvati sjednicu. U tom slučaju kažu, 1/3 odbornika to može. Poštovat će procedura i ponovo izabrati Tabakovića za predsjednika. Time će spriječiti nove izbore. U međuvremenu kažu prikupljaju dokumentaciju za krivičnu prijavu protiv načelnika Mladena Grujičića.

 

“Imam informaciju da je u organe uprave Opštine od dolaska Grujičića zaposleno nezakonito preko dvadeset osoba mimo konkursa i bilo kakvog oglašavanja. Na te pozicije je zaposlio politička lica bliske osobe ili članove SNSD”, istakao je Zulfo Salihović.

 

Sumnjivi su kažu odbornici i projekti koje finansira Vlada Srbije. Rekonstrukcija glavne saobraćajnice. Svakodnevno se mijenjaju predviđeni dijelovi za rekonstrukciju.

 

“Razlike su u milionskim iznosima. Javnost nije upoznata s tim gdje su ta sredstva, gdje je razlika sredstava, dokle se radi. Imamo započete radove na rekonstrukciji ekspresno obustavljene. Saznao sam da ne postoje građevinske dozvole za radove, javnost je zbunjena, projekata nema u Srebrenici”, otkrio je Tabaković.

 

Načelnik Grujičić je također bojkotovao sjednicu. Poručuje:

 

“Za svaku iznesenu riječ morat će debelo da odgovara svako ko je iznio nešto što ne stoji i što nije istina. Ja ću pokrenuti krivične tužbe protiv svih odbornika koji su pričali protiv mene, a nisam bio tu prisutan da mogu da se odbranim i da demantujem sve te njihove tvrdnje. Ono što ja nisam uradio za šest mjeseci to neka sude građani”.

 

U smjenama skupštinskih većina koje zavise isključivo od jedne osobe, jer je ukupan broj odbornika 21, svakako da korist izvlači radikal Milorad Stanojević. U trenutnom pravnom vakumu, potpredsjednik je Skupštine.

 

 

 

N1

Komentari su zatvoreni