Prijave za projekat “Ispričajte svoju priču o djetinjstvu u Srebrenici prije, tokom i nakon genocida”

Ukoliko ste kao dijete preživjeli genocid u Srebrenici pozivamo vas da učestvujete u zajedničkom projektu Muzeja ratnog djetinjstva i Memorijalnog centra Srebrenica čiji je cilj dokumentovati genocid u Srebrenici iz ugla djece. Možete ispričati svoju priču, umuzejiti predmet/uspomenu ili snimiti svjedočenje/intervju o svom iskustvu.

Za učešće se možete prijaviti na ovom linku: https://djetinjstvouratu.com/muzej/umuzeji-svoje-uspomene/, ili na email: info@djetinjstvouratu.com, ili putem telefona: 033 53 55 60.

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš aktivno se uključilo u projekat „Ispričajte svoju priču o djetinjstvu u Srebrenici prije, tokom i nakon genocida“. Iz Udruženja pozivaju sve one koji su dio ove priče, da uzmu aktivno učešće i prijave se.

Hasan Hasanović koji će rukovoditi projektom u ime Memorijalnog centra Srebrenica, također je podvukao značaj svake pojedinačne lične priče. “Mi koji smo preživjeli strahotu genocida u Srebrenici dužni smo da ga ne zaboravimo. Poslije 25 godina od genocida došlo je konačno vrijeme da dokumentujemo naša sjećanja zbog budućnosti nas i generacija koje dolaze. Znam, teško da smo bilo šta donijeli iz Srebrenice u toku progona ali bez obzira imali neki predmet ili ne sve vas pozivam da doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas. Postoji razlog zašto je svako od nas pojedinačno preživio genocid, učinimo ono što naši najmiliji koji su ubijeni u genocidu očekuju od nas.

Trajno pohranimo svoja sjećanja u ovom historijskom projektu. Za to je došlo krajnje vrijeme”, rekao je Hasanović, izrazivši nadu da će veliki broj ljudi uzeti učešće u projektu.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close