Prijeteće pismo ostavljeno u džamiji u Linzu: Svake sedmice će jedna džamija letjeti u zrak

0

Nepoznati počinioci isporučili su pismo džamiji u austrijskom gradu Linzu u kojem se navodi da će svake sedmice po jedna džamija u toj zemlji “letjeti u zrak”, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Predsjednik Islamske zajednice u Gornjoj Austriji Murat Baser je za AA kazao da je u islamski centar u Linzu stiglo pismo uvredljivog i prijetećeg sadržaja.

-Navedena je prijetnja da će svake sedmice po jedna džamija u Austriji biti dignuta u vazduh. O slučaju smo obavijestili sigurnosne organe i nadležni Odjel za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma je pokrenuo istragu – kazao je Baser.

Ističući kako austrijska policija pomno pristupa slučaju, Baser je kazao da je policija provela preliminarne analize pisma i zaključila da je autor prijetećeg teksta najvjerovatnije osoba starija od 50 godina i pristalica nacističkih ideja.

Baser je kazao da je o slučaju obaviješten i turski konzul u Salzburgu Berkan Pazarci i da i on prati slučaj.

-Prijetnje nećemo olako shvatiti. Već smo stupili u kontakt u upozorili na pripravnost čelnike 45 džamija u Gornjoj Austriji – kazao je Baser i dodao da austrijski mediji i političari moraju i na ovom primjeru shvatiti kako islamofobne poruke i retorika mržnje mogu imati opasne posljedice u društvu.

(Anadolija)

Odgovori