PROČITAJTE SPISAK IZ RS PO KOJEM BEOGRAD HAPSI: Krivične prijave protiv 3.500 pripadnika Armije RBiH i HVO-a

0

Beograd nastavlja hapsiti pripadnike Armije R BiH čija se imena nalaze na suludom spisku pod nazivom “Izvodi iz krivičnih prijava optuženih za ratne zločine u BiH 1992-1995”, objavljen u “Službenom glasniku RS” 2002. Na osnovu ovog spiska čiji je autor Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca Republike Srpske (DCRS) iz januara 2002. godine, podnesene su krivične prijave koje su upućene tužilaštvima BiH i Srbije te Haškom tužilaštvu.

Na temelju ovog spiska, odnosno krivične prijave koja je dostavljena srbijanskom tužilaštvu, uhapšen je Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije RBiH. Njemu je određen tromjesečni pritvor zbog, kako je navedeno, mogućnosti bijega. Mujanović je 30. jula na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije, uhapšen po potjernici MUP-a Republike Srbije.

Dokumentacijski centar Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina tokom 2001. i 2002. godine sačinio je spisak od skoro 3.500 ljudi, mahom pripadnika Armije RBiH i HVO-a, protiv kojih su podnesene krivične prijave zbog navodnih zločina nad Srbima.

Upravo na ovom spisku nalazi se i ime Huseina Mujanovića.

“Mujanović (Salih) Husein zv. “Huso”, rođ. 21. 09. 1959. god. u selu Kostići, opština Bijelo Polje, Republika Crna Gora, prijavio se u SUP Ilidža 12. 11. 1991. god. sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu, opština Ilidža, Hrasnica, Stari drum br. 63; – odgovoran je kao pripadnik musl-mansko hrvatskih vojnih formacija, što je učestvovao u zločinu protiv srpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila 1992. god. do kraja 1994. god. u Ilidžanskim naseljima Hrasnica i Sokolović Kolonija pri čemu su zlostavljali, pljačkali, masovno uništavali srpsku imovinu, zastrašivali i prisiljavali na iseljavanje, vršili ubijanje civila po stanovima i na Ulicama, silovali i seksualno zlostavljali žene srpske nacionalnosti, zatim odvođenje u hrasničke logore kroz koje je prošlo nekoliko stotina ljudi gdje su podvgravani najtežim oblicima zlostavljanja, najsvirepijem mučenju, batinjanja, nanošenja velikih duševnih patnji i teških tjelesnih povreda, zbog čega je u ljeto 1992. god. stradalo 17 lica (sadržani u KP br. 15-02-36/96)”, tekst je napisan uz Mujanovićevo ime.

Na spisku se nalaze i mrtvi. Ejub Golić, jedan od srebreničkih komandanata ARBiH, kriv je što je predvodio napade na sela u opštini Bratunac kada je “prerezao grlo ranjenom i uhvaćenom Marku Mičiću”. Ratni zločinac je za DCRS i Mehmed Alagić, legendarni komandant Sedmog korpusa ARBiH.

Na spisku je i Ramiz Bećirović, jedan od srebreničkih komandanata. Tereti se da je odgovoran za postavljanje zasjede (23. juna 95) u Podosmačama i kada su poginula četiri civila. Kriv je i general Mustafa Talijan Hajrulahović. On je “neposredno učestvovao u podmuklom napadu na kolonu JNA u Doborovoljačkoj ulici”, bio je “upravnik zatvora Tunel – Ciglane”.

Na spisku su i prvi predsjednik RBIH Alija Izetbegović, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić, Fikret Prevljak, Fikret Muslimović, Dževad Topić Topa, Selim Hadžibajrić, Emin Švrakić, Himzo Selimović, Vahid Karavelić, Atif Dudaković, Safet Oručević, Rusmir Mahmutčehajić, Naser Orić…

Nevjerovatno, ali je i Hanka Paldum, estradna umjetnica, na spisku osumnjičenih ratnih zločinaca. Ona je, navodno, kao pripadnica “Zelenih beretki, odnosno isljednik, odgovorna za uzimanje talaca i stvaranje logora u Sarajevu u školi Slobodan Vuković (Ulica Blagoja Parovića) u periodu maj – jun ‘92. u koju su pripadnici Zelenih beretki smještali uhapšene žene, među kojima i starije, a mlađe su odvođene u nepoznatom pravcu i više se nisu viđale u zatvoru“.

OVDJE MOŽETE PROČITATI CIJELI DOKUMENT I SVA IMENA OSUMNJIČENIH ZA KOJE SU KRIVIČNE PRIJAVE PROSLIJEĐENE I BEOGRADU

(E.L. / Index.ba)

Odgovori