Čuvajmo Srebrenicu

PROCURILI DETALJI SKANDALA U REŽIJI ŽELJANE ZOVKO: U Bruxellesu u ime mladih iz Bosne i Hercegovine govorila Mladež HDZ-a BiH, a glavni problem im je izbor Željka Komšića!

0

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko u Briselu je održan okrugli stol na temu “Proširenje EU-a na Zapadni Balkan, mladi, te utjecaj rezolucije Europskog parlamenta – slučaj Bosna i Hercegovina”

Kako je navedeno u saopćenju Željane Zovko, učesnici okruglog stola bili su studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Magdalena Vučina, mladi iz Bosne i Hercegovine, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda te predstavnici nevladinih organizacija.

“Tokom interaktivnog sastanka učesnici su još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te naglasak stavili na pozitivan utjecaj rezolucija Evropskog parlamenta u kontekstu položaja mladih u Bosni i Hercegovini. Tokom obraćanja na konferenciji, zastupnica Zovko je ukazala na ključne probleme u funkcioniranju Bosne i Hercegovine te poruke koje treba slijediti kako bi postala zemlja mira i stabilnosti, u okviru modernih evropskih federalnih rješenja”, navodi se u saopćenju.

Nakon konferencije održano je snimanje „Iz srca Europe“ sa skupinom mladih u TV studiju Europskog parlamenta.

Kako navode iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, događaju je prisustvovao i Josip Grubeša (HDZ BiH), ministar pravde BiH.

“Kako je kazala poslanica Zovko, skup je organizovan povodom posjete mladih iz BiH Evropskom parlamentu. U ime ‘mladih iz BiH’ zapravo je govorila Mladež HDZ BiH, iz čijeg se nastupa u Evropskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za hrvatskog čana Predsjedništva BiH. Iako je najavljen kao skup posvećen proširenju EU i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je ‘legitimno predstavljanje naroda’. U interpretaciji Ivane Maletić, poslanice u EP iz Hrvatske, to pitanje je predstavljeno kao ‘vođenje teške borbe za opstanak’ jednog konstitutivnog naroda”, navode iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Na ovakve istupe reagovala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija, upitavši prisutnog izvjestioca EP za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Evropskog parlamenta o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

“Ovo što smo danas čuli je apsurdno. Evropska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da osigura HDZ-u člana Predsjedništva BiH”, rekla je Cvjetićanin.

“Posebno zabrinjavajuće poruke došle su od još jedne poslanice iz Hrvatske u EP, Ruže Tomašić (ECR), koja je našla za shodno da naglasi da njeno porijeklo iz BiH seže do 12-13. vijeka, uz opasku: ‘Samo pogledajte dokle su nekada sezale granice Hrvatske’. Izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda oštro je reagovao na istupe poslanice Tomašić upitavši je sa koliko je uopšte političara iz BiH razgovarala o procesu EU integracija, te dodao da je njena poslanička grupa (ECR) ta koja zapravo ne želi vidjeti BiH u EU. Poslanica Tomašić je nakon njegovog istupa demonstrativno napustila skup”, stoji u saopćenju Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Kako navode, Preda je više puta apelovao na sve prisutne da prestanu građanima/kama nuditi iluzije i pozabave se konkretnim pitanjima koja čekaju Bosnu i Hercegovinu: “Nemojte razmišljati iz etničke perspektive ukoliko želite napredak BiH”, rekao je on.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH smatra indikativnim da je ovakav skup organizovan neposredno prije glasanja o Rezoluciji o BiH pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Takođe bi bilo interesantno saznati o čijem trošku je na ovom skupu učestvovao Josip Grubeša, ministar pravde BiH, s obzirom da je tokom događaja oslovljavan kao ministar, navode iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

(SB)

Odgovori