Protesti u Sjenici: Bošnjaci traže da se kazne policajci koji su pretukli dvojicu mladića

0

U Sjenici je danas održan protestni skup, a zasjedao je i općinski Savjet za bezbjednost povodom incidenta u kojem su u srijedu naveče, nakon verbalnog sukoba u kafani, pretučena dva mladića od policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na danas održanoj sjednici Savjeta za bezbjednost opštine Sjenica zaključeno je da nadležni organi treba da preduzmu hitne mjere radi ispitivanja okolnosti pod kojima je u postupku privođenja dva lica došlo do povreda tih lica.

Savjet je, kako je objavljeno na zvaničnon sajtu Opštine Sjenica, zauzeo stav prema kome treba utvrditi da li je bilo narušavanja javnog reda i mira, da li je bilo ometanja službenih lica prilikom vršenja službene dužnosti i da li je bilo upotrebe prekomerene sile prilikom privođenja tih lica.

-Oštro treba sankcionisati sve one koji narušavaju red i mir kao i policijske službenika ako se utvrdi da je doslo do prekomjerne upotrebe sile. Savjet za bezbjednost apeluje na javnost da prepuste državnim organim da ispitaju i riješe ovaj slučaj – navodi se u zaključku koji je potpisao predsjednik Savjeta za bezbjednost i predsjednik općine Sjenica Hazbo Mujović.

Mujović je ranije rekao da su građani Sjenice uznemireni zbog ovog događaja.

U Sjenici je danas poslije 14 sati održan i mirni protestni skup na kojem je zatraženo da se ovaj slučaj što prije rasvijetli i poručeno da građani neće ćutati, te da će protesti biti nastavljeni ako državni organi do kraja ne ispitaju odgovornost pripadnika policije.

Na protestu koji je neformalno organiziran učestvovalo je nekoliko stotina građana Sjenice. Oni su se oko okupili u Omladinskom parku, u centru Sjenice, i prošetali do policijske stanice gdje su se zadržali petnaestak minuta. Tokom protesta nisu primjećeni nikakvi transparenti ni obilježja, niti je bilo zvužduka i dobacivanja. Protest je protekao mirno.

Ponašanje policije u Sjenici osudili su i iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i NVO iz Novog Pazara, ističući da zlostavljanja i zločini u Sandžaku iz prošlosti još nisu rasvjetljeni.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj je ponovio stav te partije da je razlog ovakvog postupanja policije što do sada ni jedan pripadnik Oružanih snaga Srbije nije odgovarao za zločine počinjene u prošlosti.

-Osokoljeni tom činjenicom pripadnici srpskih oružanih snaga, računajući tu poliicju, se u posljednje vrijeme sve bahatije i agresivnije ponašaju u odnosu na Bošnjake. Jedan od razloga što se dešava je taj što sandžačkim općinama i danas nemamo usaglašenu nacionalnu strukturu u policiji, sudstu i tužilaštvu. Imate jasnu politiku države da se podržava i legalizuje nasilje nad Bošnjacima – rekao je Škrijelj podsjetivši da se slučaj ubistva mladića Fahrudina Skarepa prošle godine drži u tajnosti od državnih organa.

Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad i Urban-In, izražavaju zabrinost i najoštrije osuđuje incident i ponašanje trojice pripadnika sjeničke policije, njihovo nasilno ophođenje i upotrebu sile nad dvojicom mladića iz Sjenice.

U javnom obraćanju je zatraženo da, ukoliko bude utvrđeno da je došlo do prekoračenja ovlašćenja i upotrebe prekomerne sile, zda pripadnici policije budu adekvatno kažnjeni i da javnost o svemu bude blagovremeno obavještena.

-Policajci su ih, prema navodima oštećenih, vezali lisicama, strpali u kola i nakon stotinjak metara, zaustavili auto i vezane ih tukli palicama i pesnicama po glavi i tijelu. Nanijete su im i povrede po glavi, leđima, rukama i licu. Zekić i Rastić su zatražil ljekarsku pomoć i dobili ljekarsko uvjerenje o nanijetim povredama. Ovakvi postupci pripadnika policije predstavljaju direktno kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava, uključujući zaštitu protiv ponižavajućeg tretmana i mučenja – ističu iz ovih NVO.

Podsjećaju javnost da je u pitanju “veoma osjetljiva sredina zbog velikog broja slučajeva sistemske torture iz devedesetih, koji ni do danas nisu dobili sudski epilog, niti su žrtve obeštećene”.

-Zbog takvog neodgovornog ponašanja prema žrtvama torture i drugih kršenja ljudskih prava tokom devedesetih, građani Sandžaka su potpuno izgubili povjerenje u institucije Republike Srbije. Obnovu povjerenja građana u institucije umnogome onemogućava činjenica da počinioci nedjela i oni koji su ta nedjela tolerisali i dalje rade u institucijama. Produžavanju tog nepovjerenja dodatno doprinose i slučaj ubistva mladića u Tutinu, kao i ovaj najnoviji iz Sjenice – ukazuju predstavnici civilnog sektora u Novom Pazaru i pozivaju nadležne organe da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o okolnostima pod kojima je došlo do povređivanja privedenih lica.

MUP Srbije, niti nadležna PU Novi Pazar, se još nisu oglasili sa zvaničnim informacijama u vezi tog događaja.

Eldin Zekić(31) i Samedin Rastić (38) su, uz dostavu fotografija i ljekarskog izvještaja novinarima, najavili su da će protiv trojice pripadnika MUP-a Srbije u Sjenici Darka Rakonjca, Zorana Pešića i Mila Čolovića pokrenuti krivični postupak zbog nanošenja tjelesnih povreda, prijetnji i uvreda. Oni su se danas obratili organizacijama za ljudska prava u Srbiji i zatražili pravnu pomoć.

Prema izjavi Eldina Zekića, do verbalnog sukoba u kafani, u srijedu naveče oko 22 sata, je došlo nakon čarki s policajcima koji su sjedili za susjednim stolom i također konzumirali alkohol.

-Vezali su nas s lisicima na leđima, i ugurali u kola. Nakon 50-100 metara, kod gimnazije u ulici Ahmeta Abdagića, zaustavili su tu auto i udarali su pesnicama i pendrekom. Psovali su nam tursku majku i pred stanicom policije su nas šutirali nogama – ispričao je Zekić.

POVEZANO: Sjenica: Javnost uzemirena, pripadnici MUP-a pretukli dvojicu mladića

Izvor: Anadolija

Odgovori