Proveo osam mjeseci u srbijanskim zatvorima zbog objava na Facebooku o Aleksandru Vučiću!

0

Dragi prijatelji, vidim da mnogi od vas nisu znali, ili još uvijek ne znaju, gdje sam bio posljednjih nekoliko mjeseci. Stoga vas želim obavijestiti da sam prije nekoliko dana izašao iz zatvora. U novopazarskom zatvoru sam bio dva mjeseca, tj. od 8. septembra, a početkom novembra sam prebačen u “Centralni zatvor” u Beograd i tamo sam bio do prije neki dan, napisao je Erkin Dacić na svom Facebook profilu.

 

 

Erkin Dacić je bio izložen nasilju srbijanskog pravosuđa koje je na apsurdan način sprovelo svoju moć nad njim. Naime, on je uhapšen, odnosno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je na svom Facebook profilu objavio dvije fotografije sa protesta u Sarajevu.

Na transparentima je pisalo „Vučiću, kakav je pogled sa jevrejskoj groblja“ i „Vučiću, pazi snajper“. Za srbijansku policiju i pravosuđe ovo je bio dovoljan razlog da optuže Erkina Dacića da je ugrozio sigurnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stavio sam na svoj profil sliku kojom Sarajlije podsjećaju Vučića na njegov angažman u ratu kod Sarajeva. I druga slika, koja je “osjetljivija”, također podsjeća na snajperisanje po gradu tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila. Najbitnije je da sam te dvije “sporne” objave, zapravo, prenio s drugih profila. Faktički, radio sam novinarski posao, prenio sam vijest. Čak sam svojim komentarom koji sam dodao uz objave objasnio da građani Sarajeva podsjećaju Vučića na njegovu prošlost – kaže Dacić.

Bez obzira na apsurdnost optužbi, Dacić je uhapšen na brutalan način u Novom Pazaru, a narednih osam mjeseci je bio izložen brojnim pritiscima i ucjenama. Na kraju je morao potpisati priznanje o krivici. “Prijetili su mi da ću dobiti sedam – osam godina zatvora ako ne potpišem sporazum o krivici”, kaže nam Dacić.

Njegov slučaj je bio pokriven zidom šutnje, iako se obraćao brojnim nevladinim organizcijama za pomoć. Niko nije htio da stane u njegovu zaštitu.

Nakon svega što je prošao, Dacić kaže da će pokušati pravnim putem ispraviti nepravdu zbog koje je osuđen.

– Moram prvo razmisliti kome, kada, na koji način… jer sam se mnogo razočarao: od tolikih organizacija za ljudska prava, domaćih i stranih, niko nije došao da me posjeti, čak ni kada sam objavio štrajk glađu u zatvoru – ističe Dacić.

Srbijanskoj policiji, tužiocima i sudijama posebno je smetalo što je Erkin Dacić bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

 

(SAFF.ba)

Odgovori