Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Prvi rezultati izbora: Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske

0

Emmanuel Macron, kandididat centra i predsjednik stranke “En Marche“ novi je predsjednik Francuske, govore prvi preliminarnin rezultati koje objavljuju francuski mediji, odmah po okonačnju drugog kruga predsjedničkih izbora.

 

Macron je sa 65,9 posto glasova uvjerljivo pobijedio Marine Le Pen, kandidatkinju radikalne desnice, javila je France24.

Prvi preliminarni rezultati izbora koje objavljuju mediji su, ističe Reuters, uglavnom pouzdani i prema njima Macron je osvojio komotnu većinu u odnosu na Le Pen, iako je izlaznost bila nešto niža u odnosu na prvi krug izbora.

I uoči izbora favorit je bio Macron, a i današnje izlazne ankete koje su objavili mediji su mu davale veliku prednost. Francuski izbori došli su u središte pažnje svjetskih medija zbog dubokih podjela između kandidata, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, ali i u pitanjima sigurnosti.

Francuzi su tako izabrali svog 25. predsjednika u tzv. Petoj republici. Emmanuel Macron je 25. u nizu koji je počeo s Napoleonom Bonapartom 1848. godine.

Tokom historije, ovu funkciju su u više mandata obavljali veliki državnici poput Charlesa de Gaulla.

Bivši predsjednici koji su još živi su Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Odgovori

84 queries in 0.829 seconds.