Čuvajmo Srebrenicu - ZS

“PUCANJ U SOPSTVENU NOGU”: Da li će “Dodik i ekipa” bez plata ostaviti zaposlene u državnim institucijama?

Tanja Topić smatra da političari iz RS-a neće ići tako daleko da armiju svojih glasača ostave bez plata.

Blokada institucija BiH, ukoliko se produži i u septembru, mogla bi dovesti do obustave isplate plata zaposlenima u državnim institucijama s obzirom na to da nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu, a da odluka o privremenom finansiranju, koju je donijelo Vijeće ministara, važi do septembra.

Također, postoji mogućnost i blokade izbornog procesa u BiH s obzirom na to da je 2022. godina izbora.

I dok u Federaciji BiH to vide kao kršenje Ustava i zakona, iz RS-a poručuju da se obrate Uredu visokog predstavnika, koji je nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te da on isto tako može da nametne budžet i ostalo s obzirom na to da je preuzeo ingerencije Parlamenta BiH.

Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kazala je za “Nezavisne novine” da ne zna kako funkcioniše sistem finansiranja u institucijama BiH u tehničkom smislu, da nije upoznata s detaljima “te da sva pitanja o budžetu i izborima možemo uputiti Kancelariji visokog predstavnika i Inzku lično”.

“Ako se već drznuo da donosi zakone, nek se, onda, upliće u sve živo i ko god podržava donošenje zakona od strane visokog predstavnika, znači da podržava protektorat i mi nećemo da učestvujemo u ovome. Postavlja se pitanje smisla učešća u parlamentu ako drugi imaju ovlaštenja”, kazala je Novaković-Bursać te dodala da će ovo utjecati na sve, ali da ne vidi odgovornost predstavnika RS-a.

Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, kaže da su predstavnici iz RS-a potpuno svjesni svih obaveza i svih zakona koji su u proceduri i da budžet zajedničkih institucija nije još donesen te da je to politička priča i da treba postaviti pitanje koalicionim partnerima zašto budžet nije donesen u decembru prošle godine.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, ističe, pak, da je nezahvalno kazati šta bi bilo kad bi bilo, ali da bi, ukoliko bi se nastavila blokada institucija od poslanika, delegata i ministara iz RS-a, to značilo ozbiljno kršenje Ustava i Dejtonskog sporazum i zakona.!

Bojkot iz RS-a: Otkazana za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH

“Kada je u pitanju neusvajanje budžeta, znate da je budžet trebalo da usvojimo još u decembru prošle godine, ali Vijeće ministara nas je, nažalost, svojim neradom dovelo do toga da budžet usvajamo polovinom ove godine. Naravno, zakon je predvidio odluku o privremenom finansiranju”, kazao je Osmanović.

On smatra da ne može doći do blokade izbora 2022. godine te da je pred vlastima u BiH da pokušaju implementirati presude Suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te da, ukoliko se to ne postigne, onda imamo važeći Izborni zakon BiH, prema kojem smo do sada održavali izbore.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže ipak da vjeruje da izborni proces u BiH može biti doveden u pitanje ovim blokadama te da vjeruje da je to jedna od strategija.

“S druge strane, ne vjerujem da će iko ovdje ostati bez plate, jer ovdje svaka pobuna traje dok ne dođe vrijeme da se isplati plata, a onda se sve zaboravi. Mislim da će ministri iz RS-a doći na sjednicu Vijeća minsitara i donijeti odluku o privremenom finansiranju, a nakon što je Milorad Dodik, lider SNSD-a, prvi otišao na posao u Predsjedništvo BiH, a prethodno je rekao da neće.”

Slavo Kukić, sociolog i univerzitetski profesor iz Mostara, kaže da ne vjeruje da će doći do obustave plata zaposlenima u institucijama BiH, a ni do blokade izbornog procesa.

“Naći će Milorad Dodik način kako da svoje činovnike u državnim institucijama isplati. Ne vjerujem da će doći do blokade izbornog procesa, iako ne treba isključiti mogućnost da se izbori prolongiraju zbog kojekakvih marifetluka u vezi s finansiranjem. Generalno, mislim da sve ovo ne treba previše dramatizirati zbog toga što je to sve ispitivanje pulsa visokom predstavniku koji dolazi u BiH, ali i odlučnosti centara moći, prije svega SAD-a i EU.”

Tanja Topić, politčka analitičarka iz Banje Luke, također kaže da smatra da političari iz RS-a neće ići tako daleko da armiju svojih glasača ostave bez plata, jer bi to bio “pucanj u sopstvenu nogu” te da je to samo “pokazivanje zuba” drugim političkim akterima i međunarodnoj zajednici.

(SB)

Komentari su zatvoreni

83 queries in 2.290 seconds.