PUKLA TIKVA; ČOVIĆ ZADAO BOLAN UDARAC DODIKU: Hrvati blokirali opasne namjere, pozvali se na VITALNI NACIONALNI INTERES…

Klub Hrvata u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska, okupljen oko vijećnika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, pokrenuo je mehanizam povrede vitalnog nacionalnog interesa…

.., zaustavivši stupanje na snagu zakona o uzurpaciji u tom entitetu čime bi bilo trajno oteto zemljište koje su vlasti između dva svjetska rata pa sve do 1955. oduzimale tamošnjim Hrvatima i Katoličkoj Crkvi, prenosi agencija Hina.

Navodi se kako je Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle sedmice donijela Zakon o uzurpiranju i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta koje je u periodu od 1912. do 1918. najprije dodjeljivano srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi.

Više stotina hektara

Procjenjuje se kako je na taj način oduzeto više stotina hektara zemljišta, pri čemu su najviše oštećeni Hrvati.

Na takvu odluku reagirao je hrvatski klub u Vijeću naroda Republike Srpske, koji ima funkciju gornjeg doma entitetskog parlamenta, te su uložili svojevrstan veto na stupanje na snagu takvog zakona. Hrvatski predstavnici traže da se najprije donese zakon o restituciji te se zemljište vrati stvarnim vlasnicima.

“Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je prethodno već jednom oteta. Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941. godine pa sve do 1955”, rekao je Ivo Mijić, predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, za Hinu.

Riječ je o, kako kaže, “stotinama hektara plodnog i šumskog zemljišta koje je nekada bilo u rukama Hrvata i Katoličke crkve”. Samo na području Modriče, pojasnio je, Crkvi su otete plantaže na više desetaka hektara.

Pravo nasljednika

Mijić navodi kako bi ovim zakonom porodičnim nasljednicima bilo onemogućeno pravo na to zemljište.

“Postavlja se pitanje kako će nasljednici onih kojima je oteta zemlja biti u mogućnosti doći do svoje imovine. Većina ne bi ni saznala za ovaj zakon, a s druge strane oni koji nemaju prebivalište i novu osobnu iskaznicu nemaju ni pravo podnijeti zahtjev za uknjižbu njihovih nasljednika”, rekao je.

Inicijativu o ulaganju vitalnog interesa na zakon pokrenuo je Mijić (HDZ BiH), a odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa donesena je nakon sastanka i konsultacija s dopredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Josipom Jerkovićem (HDZ BiH). Mijića su podržali i druga dva vijećnika te stranke Ivo Kamenjašević i Davor Čordaš, te vijećnici HDZ 1990 Đuro Ivanović i Ivo Bošnjak.

(SB)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close