Putin: Kijevski nacionalni bataljoni mogli bi da počine pokolj kao u Srebrenici

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je održao novogodišnju konferenciju za novinare. Novinar iz Ukrajine, postavio je pitanje o sukobima između Rusije i njegove države: “Poslali ste vojsku u Donbas i oni su ubili stanovnike. Neki su ubijeni, a neki su u zatvoru. Ako pobijedite na izborima, da li ćete voditi apsurdnu politiku da održavate mir?”

 

 

 

Odgovarajući na ovo pitanje Putin je naglasio da su stanovnici Donbasa u opasnosti da Kijev nad njima izvrši pokolja kao što su Srbi izvršili pokolje nad Bošnjacima u Srebrenici.

 

” Minski sporazum je neefikasan, jer kijevske vlasti nemaju nikakvu želju da počnu politički proces. Što se tiče tragedije koja se tamo odigrava, treba uvijek gledati šta je prvi izvor toga, a to je državni prevrat“, rekao je Putin i dodao. „Tamo su zaista formirane određene jedinice milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa.

 

Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom će kijevski nacionalni bataljoni izvršiti pokolj u Donbasu, kao u Srebrenici“, rekao je Putin.

 

 

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni