Čuvajmo Srebrenicu

Putinov plaćeni ubica iz Doboja: Davor Savičić zvani Elvis

Arkanov i Legijin vojnik Davor Savičić zvani Elvis jedan je od komandanata ruskih specijalnih odreda “Vagner”, koji na ratištu u Siriji obavljaju najteže zadatke, piše beogradski Telegraf.

 

“Vagnerovci” zvanično nisu u sastavu vojske Rusije i o njima se malo zna. Zapadni mediji nazivaju ih plaćeničkom vojskom. Prvi put ovi odredi pominju se 2014. godine. Osnivač odreda je ukrajinski državljanin Dmitrij Velerijevič Utkin. “Vagneru” se pripisuje akcija aneksije Krima, kao i napad na aerodrom u Lugansku, kada je poginulo 40 ukrajinskih vojnika. Od kraja 2015. aktivno djeluju u Siriji.

Pripadnici “Vagnera” “nevidljivi” su u ratnim dnevnicima i van su svakog formalnog lanca komandovanja. Ova organizacija zvanično je registrovana u Argentini, međutim, baza za obuku im je u ruskom selu Molkino, gdje se obučavaju i specijalne brigade ruskih obavještajaca GRU. Koriste samo kodna imena, a naređenja za operacije dobijaju isključivo usmeno. Zbog toga ih u Rusiji nazivaju “sjenkama” ili “ratnicima duhovima”. Ima ih oko 1.500 i uglavnom su penzionisani ruski vojnici i specijalci između 35-55 godina. Plata im je oko 1.000 dolara.

Kodno ime Vuk

Vojnici ne smiju nikome da odaju svoju lokaciju, pa čak ni suprugama, porodici i prijateljima. Nije im dozvoljeno da imaju profile na društvenim mrežama, kao ni da objavljuju fotografije na internetu. Ruske vlasti nikada nisu priznale da imaju bilo kakve veze sa “Vagnerom” iako je Vladimir Putin objavio da je odlikovao nekoliko njegovih boraca za aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Davor Savičić rodom je iz BiH i istakao se u borbama devedesetih kao pripadnik Arkanove Srpske dobrovoljačke garde i potom JSO, gde je jedan od komandanata bio Legija. Navodno, Savičić je oformio i srpski ogranak “Vagnera”. Na frontu je cijenjen zbog bogatog ratnog iskustva.

Prema pisanju ruskog portala Fontanka, Savičić je nekoliko puta do sada viđen u kampu za obuku u ruskom selu Molkino, odakle se veliki broj “Vagnerovih” boraca raspoređuje u Siriji. Fontanka navodi da je “Savičić bio prepoznat kao zvijezda u usponu među plaćenicima tokom sukoba u istočnoj Ukrajini, kada je odlučio da se pridruži proruskim pobunjenicima poput mnogih drugih Srba”.

Borci koji su dali izjave za Fontanku rekli su da je Savičiću dato kodno ime Vuk, koje označava njegovu snagu i hrabrost u borbama. Zvanično, on poriče da ima veze sa “Vagnerom” i prijavljen je kao radnik na gradilištu u ruskom gradu Himki.

Dobro poznato ime

Saznanja da je Davor Savičić Elvis kao “vagnerovac” ratovao u Ukrajini, odakle je prešao u Siriju, potvrdio je za Srpski telegraf bivši dobrovoljac u Donbasu Radomir Počuča. Kako kaže, Elvisa je sreo samo u jesen 2014. na ratištu u Luganskoj oblasti.

– Ne samo da poznajem Elvisa već sam s njim u ozbiljnom sukobu. On je mislio da sam ja najviše kriv što je donijet zakon o zabrani učestvovanja naših građana u ratnim sukobima na stranim teritorijama. Tom prilikom Elvis je došao da se vidi sa nekim momcima iz moje jedinice koji su isto kao i on bili u JSO. Porazgovarali smo pošto im je on donio neke namirnice, a odmah potom mi je prigovorio što sam se medijski eksponirao kao borac u Ukrajini – priča Počuča.

On tvrdi da Savičić na front ne ide iz patriotskih razloga, već za novac.

– On je i do tada već bio na nekoliko frontova, gdje je ratovao kao plaćenik – ističe Počuča.

PROČITAJTE I OVO: RUSKI I GRČKI PLAČENICI TOKOM AGRESIJE NA BIH

GRČKI NEONACISTI IZ ZLATNE ZORE BILI U SREBRENICI 1995?