Čuvajmo Srebrenicu

Radionica o prevenciji gender zasnovanog nasilja za srebreničke srednjoškolce

Doktorica Branka Antić Štauber, predsjednica udruženja “Snaga žene” iz Tuzle, održala je danas u Srednjoškolskom centru u Srebrenicu radionicu na teme gender zasnovanog nasilja i ratnog nasilja nad ženama. Pred velikim brojem prisutnih učenika doktorica je govorila o proteklim ratovima i načinima na koji su žene korišćene kao oržje u ratu.

 

“Mi želimo da, sa mladim ljudima, podijelimo naše znanje kroz istorijska dešavanja u cijelom svijetu, a tiču se nasilja usmjerenog prema ženama”, objasnila je doktorica Antić cilj ovih aktivnosti.

 

 

Nivo svijesti građana BiH o nasilju nad ženama nije na zadovoljavajućem nivou i otuda ideje da se o ovim temama raspravlja baš sa mladima.

 

“Ovo je odlična investicija, jer edukovati mlade i govoriti o ovoj temi i pobuditi nekakvu svijest o tome zašto se to dešava, zašto se dešavalo i zašto će se dešavati i u budućnosti? Koje su posljedice nakon zlostavljanja koje su se dogodile nad ženama, posebno seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama uopšte. Dalekosežne su posljedice, radi se o transgeneracijskom prenosu, ali i zbog čeka muškarci to u ratu čine?” , rekla je doktorica Antić Štauber.

 

Ipak, nakon održanog predavanja, dr Branka Antić Štauber nam je rekla da je optimista po pitanju budućnosti ophođenja BH društva prema ženama, napominjući da su baš ovakve radionce jedan od koraka ka osiguranju osvještenog civilizovanog društvenog okruženja, brižnog prema ženama.

 

UPSMedia