Čuvajmo Srebrenicu

RADONČIĆ ZVANI NA UZBUNU: “Međunarodni aerodrom Sarajevo treba odmah zatvoriti za putnike jer se dešavaju zloupotrebe od…”

Međunarodni aerodrom Sarajevo treba odmah zatvoriti za putnike jer se dešavaju zloupotrebe od osoba i aviokompanija iz pojedinih zemalja, ocijenio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

On je na svom Instagram profilu, povodom interesovanja brojnih medija za ovo pitanje, objavio da Međunarodni aerodrom Sarajevo što prije treba zatvoriti za putnike, ali ne i za transport robe.

“Vlasnik Međunarodnog aerodroma Sarajevo je Vlada Federacije BiH, a također, ista Vlada je aktivirala Federalni štab civilne zaštite, koji radi, zaista, efikasno i donosi odlične mjere. Bilo bi neophodno da se Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje uputi njihov zahtjev, kao što je to već učinila Granična policija BiH”, rekao je Radončić koji je i predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

On je poručio da će, ukoliko dobije zahtjev Federalnog štaba civilne zaštite za zatvaranje Međunarodnog aerodroma, učiniti sve da se on nađe na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara.

“Vijeće ministara, po proceduri, može odmah, na prijedlog Koordinacionog tijela BiH, donijeti takvu mjeru”, objasnio je Radončić.

On je naveo da će na sutrašnjoj sjednici VM-a biti zabranjen ulazak svim stranim državljanima u BiH.

“Bit će izuzete vrlo rijetke kategorije, kao što su EUFOR, NATO i slično”, objasnio je Radončić.

(SB)