Ramić: U Srebrenici 28. marta predstavljanje platforme “Zajedno za BiH” za zajednički nastup na izborima u RS-u

Platforma probosanskohercegovačkih stranaka o zajedničkom nastupu na izborima u entitetu Republika Srpska (RS) bit će predstavljena 28. marta u Memorijalnom centru u Srebrenici, najavio je danas predsjedavajući koordinacinog tijela ovih devet bh. stranaka Edin Ramić (SDA).

 

 

Na predstavljanju tog dokumenta, kako je najavio, prisustvovat će i određene nevladine organizacije, koje okupljaju povratničku populaciju u ovom bh. entitetu.

“Postignut je visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama koje ćemo provoditi u narednom mandatnom periodu. Ostavljena je mogućnost da se u narednih sedam dana stranke izjasne o ponuđenoj radnoj verziji platforme, koja će biti predstavljena u Srebrenici”, precizirao je Ramić.

Nakon sastanka u Banjoj Luci predstavnika Stranake za BiH, HDZ 1990, SDA, Hrvatskog bloka BiH, Hrvatske stranke prava, Bošnjačkog pokreta, Pokreta “Odgovor”, Posavske stranke i BPS-a, a koje dogovaraju zajednički nastup na izborima u ovom entitetu, kazao je da će uputiti poziv i drugim probosanskim strankama da im se priključe ovom projektu, koji će se vjerovatno znati Koalicija “Zajedno za BiH”, što je sada radni naziv.

“Platforma precizira da ćemo zastupati univerzalne vrijednosti definirane ustavom, borbu protiv diskiminacije, za prava Bošnjaka i Hrvata na prostoru entiteta RS, uz poziv drugim političkim subjektima koje baštine iste vrijendosti da napravimo tzv. treći blok na prostoru entiteta RS i time osnažimo svoje političko djelovanje i u Narodnoj skupštini RS-a i parlamentu BiH, štiteći interese povratnika, prava na maternji jezik i zastupljenost u institucijama vlasti”, istakao je Ramić.

Još uvijek se nije govorilo o konkretnim imenima mogućih kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednike RS, odnosno za druge važne funkcije.

Ramić je napomenuo da je ovo nastavak nedavnog sastanka u Doboju, na kojem su pomenute stranke iskazale spremnost za jedinstven nastup, koji je, kako su istakli, u najboljem interesu povratnika Bošnjaka i Hrvata i zaštite cjelovite Bosne i Hercegovine.

Član Koordinacionog tijela Mijo Perkunić (HDZ 1990) je pozvao sve probosanskohercegovačke stranke da im se pridruže na tragu dogovorenih načela.

“Samo zajedničkim nastupom na prostoru RS-a možemo osigurati zaštitu prava povratnika i u tom cilju moramo biti iznad stranačkih interesa. Onaj ko će predstavljati interese Bošnjaka i Hrvata mora biti na prostoru tog entiteta, djeliti sudbinu tih ljudi”, rekao je i član ovog Koordinacionog tijela Muhidin Alić (SBiH).

 

 

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni