Ramiz Salkić za Avaz.ba: Policija mora otkriti odakle nišani za puške u Srebrenici

0

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić za portal Avaz.ba prokomentirao je dešavanja iz Srebrenice za vrijeme proslave 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

 

Naime, nekoliko sati prije nego što je u prostorijama Doma kulture u Srebrenici održan prijem povodom 1. marta, iz te ustanove izneseno je šest optičkih nišana za puške!

Oružje nije pronađeno, a policija je pokrenula istragu.

 

Težiti sigurnosti

– Ja sam bio u Bratuncu na obilježavanju Dana nezavisnosti i trebao sam otići do Potočara. Međutim, ispala je jedna obaveza tako da nisam u protokolu imao posjetu Domu kulture u Srebrenici, ali policija je vjerovatno provjeravala malo širi krug. Možda su pretpostavljali da ću otići u Dom kulture. Ne mislim da je povezano sa mnom. Osjećam se sigurno – rekao je Salkić.

On je istaknuo da očekuje da policija istraži odakle nišani za puške u Domu kulture u Srebrenici.

– Moramo težiti da imamo sigurno društvo i ono što se veže za sigurnosnu situaciju treba biti pod kontrolom – rekao je Salkić.

Za naš portal prokomentirao je i zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde o tužni BiH protiv Srbije koji je naša zemlja prošle sedmice predala u Haagu.

– Uvjeren sam da će naš zahtjev za reviziju biti prihvaćen i da će Sud ponovo uzeti u razmatranje tužbu BiH protiv Srbije za genocid. To je moralno i pravno pitanje i nije korektno da se veže za politiku i da političari pokušavaju ubirati poene na ovome. Pogotovo mislim na političare iz reda srpskog naroda koji se na ovaj način pokušavaju dokazati ko je veći Srbin i patriota. Ovo je pitanje morala, pravde i istine i mi ovom revizijom želimo doći do višeg stupnja istine u odnosu na prvobitnu presudu koja po nama nije zadovoljila istinu niti je zadovoljila pravdu i satisfakciju prema žrtvama – kazao je Salkić.

Nismo ravnopravni

Na nedavnoj konferenciji za medije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je komentirajući čestitku koju mu je uputio Nermin Nikšić (SDP) u povodu Dana nezavisnosti rekao da je to provokacija i da je to isto kao da bi on Salkiću čestitao 9. januar, dan RS.

Salkić je rekao da su i ove riječi Ivanića jedna vrsta provokacije kojoj su Bošnjaci u RS svakodnevno izloženi.

– Bošnjačka djeca pohađaju škole koje nosi naziv “Sveti Sava“, u kojima su ikone, u kojima se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika. Bošnjacima se uskraćuje pravo na jezik, negira se svakodnevno BiH, genocid koji je počinjen nad Bošnjacima, veličaju se ratni zločinci, daju se imena ustanovama po ratnim zločincima. Za nas je neprihvatljiv 9. januar, a Vlada RS iz nekakvog prkosa da naziv autoputu “9. januar”. Mi smo svakodnevno izloženi provokacijama, to je sastavni dio našeg života u ovom entitetu. Bošnjaci nisu ravnopravni i najgore je što vlasti žele kod građana da stvore taj ambijent da smo mi privremeno tu i šire mržnju i netrpeljivost prema drugima i drugačijima – potcrtao je Salkić.

 

Avaz.ba

Odgovori