Rasvijetljeni stravični zločini u Teočaku nakon 20 godina istrage

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) i Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova u Tuzli, poslije više od dvije decenije mukotrpnog rada na rasvjetljavanju četiri ubistva i pokušaja ubistva, koji su počinjeni u rejonu Teočaka i Sapne 1996. i 1997., uspjeli su identificirati počinioca gnusnih zločina.

 

 

Postavio bombu

 

Četverostruko ubistvo i ranjavanje jednog Bošnjaka počinio je Milan Vidaković iz mjesta Laze kod Ugljevika. Svirepi ubica, kako saznajemo, 2005. godine preminuo je u Srbiji. Poslije počinjenja ubistava Vidaković je, naime, pobjegao u Srbiju, gdje je ostao do kraja života, izbjegavši ruku pravde za počinjene zločine.

Opsežnom istragom utvrđeno je da je Vidaković najprije u septembru 1996. postavio bombu u zaprežno vozilo Redže Avdića, koji je nastradao usljed eksplozije. Potom je u oktobru te godine iz automatske puške usmrtio Faika Jašaragića, da bi svoj krvavi pir nastavio i 1997.

Tada je Hazima Čajlakovića i Rasima Bilalića Vidaković ubio hicima iz automatske puške u klasičnoj zasjedi u blizini međuentitetske linije razgraničenja, dok je u tom napadu Asim Bilalić teško ranjen. Napad se dogodio u avgustu 1997.

Ž4 = Saslušani svjedoci

Istražni tim od 1997. je radio na rasvjetljavanju zločina, a među osumnjičenima bio je upravo Milan Vidaković. Prije dvije godine intenzivirane su istražne radnje, saslušani svjedoci i utvrđeno je da je Vidaković ubio četvoricu Bošnjaka, a jednog teško ranio.

Budući da je preminuo 2005., njegovi zločini, nažalost, nisu dobili sudski epilog.

Ž8 = E. SKOKIĆ

Ž6 = Ko je ubijao i ranjavao povratnike

Bosanskohercegovački novinar Salih Brkić godinama traži odgovore od pravosudnih i policijskih struktura BiH ko je pobio 13, a ranio 20 povratnika. Brkić navodi da nikad nisu rasvijetljena ubistva Muradifa Alića (povratnik u Mahalu), Meše Arnautovića (Koraj), Sejfe Ahmetovića (Glogova), Paše Mustafić (Pećište kod Potočara)… Ubica Hasana Džafića i Rifata Muminovića, navodi Brkić, poznat je. Brkić je posebno izdvojio slučaj djevojke Melihe Durić iz Vlasenice, koja je ubijena 11. jula 2001. godine iz snajpera.

 

 

Izvor: avaz

Komentari su zatvoreni