Ratko Mladić želi na slobodu?

Advokati zatražili poništenje pogrešnih presuda i oslobađanje, tužlaštvo da ga se proglasi krivim i za genocid.

 

 

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Maldić je u četvrtak uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog značajnog doprinosa genocidu, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, koju mu je u studenom nepravomoćno odredio Kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Haški sud je 22. studenog osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor, uz obrazloženje da je “značajno pridonio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je, osim genocida u Srebrenici, značajno pridonio i izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorizirao stanovništvo Sarajeva, zapovjedao uzimanje talaca.

Odvjetnici: Greške bez presedana

Odvjetnici Ratka Mladića zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

“Količina i opseg grešaka u presudi su bez presedana”, rekli su odvjetnici obrane i tvrde da su suci u prvoj instanci napravili temeljne pogreške, među kojima pogrešno određivanje položaja Mladića među čelnicima bosanskih Srba, prenosi Hina.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 osoba i 2,2 milijuna je raseljeno tijekom 1990-ih, Ratko Mladić (75) je proglašen krivim po deset od 11 točki optužnice, među kojima za genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila blizu 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

On je je oslobođen optužbe za genocid u nekoliko općina.

Nikada priznao nikakvu krivnju

Optužen 1995. godine, Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag.

Njegov proces na prvoj instanci je trajao pet godina.

Mladić, koji nikada nije priznao nikakvu krivnju, proglašen je krivim i za otmicu djelatnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci, tijekom koje je ubijeno 10.000 osoba.

Prizivni proces Ratku Mladiću se biti održan pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

 

 

Izvor: (balkans.aljazeera.net/ zasrebrenicu.ba)

Komentari su zatvoreni