RATNI ZLOČIN: Uhapšen i sin Garića, ometao SIPA-u prilikom hapšenja, širio mržnju na Facebooku

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Han Pijeska i Vlasenice slobode lišili tri osobe, među njima je i Garić Rade, (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS.

 

 

Osumnjičeni uz Garića su i Kosorić Mile, (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS i Tešić Momčilo, (1963.) nekadašnji vojni policajacVlaseničke brigade VRS.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

No, osim njih jutros je uhapšen i Garićev sin, Stevan Garić, koji je ometao rad ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e koji su hapsili njegovog oca. Ova informacija potvrđena nam je iz Policijske uprave Zvornik, a Stevan je predat u PS Vlasenica.

– Privedeno lice je nakon što je saslušano u PS Vlasenica pušteno na slobodu – kazao je za Patriju Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik.

Podsjećamo, nedavno je Stevan Garić na privatnom profilu društvene mreže Facebook napisao kako se “Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti.”

Tako je mlađi Garić na svom Facebook profilu napisao: „Boje se Rada i kad ništa ne radi… E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga“.

U sljedećem komentaru na Facebooku mlađi Garić piše: „Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka…“

Prijatelji mlađeg Garića ispričali su za agenciju Patria kako je i Stevan krenuo očevim stopama, te da je simpatizer Ravnogorskog četničkog pokreta.

Također, poznat je i kao sitni vlasenički kriminalac, koji je krao naftu po Vlasenici i Milićima o čemu postoji i zapisnik u Policijskoj stanici u Vlasenici, piše Patria.

Isticanje nacionalne ili bilo kakve druge mržnje kažnjivo je Zakonom o javnom redu i miru u bh. entitetu Republika Srpska.

 

 

(PATRIA/ZASREBRENICU.ba)

Komentari su zatvoreni