Ratni zločinac Momčilo Krajišnik dobio od Milorada Dodika 700.000 KM

Firma „Sarajevoinvest“ Momčila Krajišnika dobila je 700. 000 maraka kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske po veoma povoljnim uslovima. Krajišnik je dobio godinu dana grejs perioda, rok otplate je 10 godina, a kredit se plasira preko Nove banke.

 

 

Bankari su bili jako brzi i efikasni, i u rekordno kratkom roku odobrili kredit. Krajišnik je zahtjev podnio u četvrtak 5. 10. 2017. a Kreditni odbori Nove banke i IRB-a već su do srijede, 11. 10. 2017. obavili sve formalnosti i odobrili kredit.

Ugovor o zajmu potpisan je prije desetak dana, 1-og decembra 2017. Nakon propasti Bobar i Banke Srpske, Nova banka postala je favorit vlasti i IRB-a za plasman kredita dvorskim firmama, a vrijeme će pokazati da li će i ona doživjeti sudbinu dvije Dodikove propale banke u kojima je bez traga nestalo više stotina miliona maraka.

Dodik je očito spreman da odriješi kesu, naravno ne svoju već narodnu, i lijepo počasti svoje sinekure koje za njega rade prljav posao na terenu. Krajišnik je po dolasku iz Haga odlučio da trguje i nagodi se sa Dodikom, osnuje tzv. „Stvaraoce Republike Srpske“ i dobro naplati svoje usluge, rovarenja i kritike koje u režimskim medijima iznosi na račun opozicije i svoje bivše stranke.

Krajišnik, Božidar Vučurević i drugi metuzalemi „utemeljivači“ i u 9-oj deceniji života žele da kreiraju politiku. Tako su učestvovali i u osnivanju Prve SDS, jedne u nizu stranaka koje je osnovao Dodik sa ciljem da izazove nove raskole i nemire u opoziciji.

U posljednje dvije godine Krajišnikova firma potpisala je Ugovore o nabavci drvenih impregniranih stubova sa Elektrokrajinom i ostalim javnim preduzećima u elektro-energetskom sektoru vrijedne 1,3 miliona maraka, a Šume Srpske su se obavezale da će uredno snabdijevati Sarajevoinvest oblovinom. Rizika nema, jer država obezbjeđuje sirovinu i tržište, a 700. 000 maraka od IRB-a će vjerovatno motivisati Krajišnika i „utemeljivače“ da u izbornoj godini još snažnije kritikuju „Bakirove izdajnike“ .

IRB je kasa iz koje Dodik samovoljno poput Djeda mraza dijeli narodne novce i kredite dvorskim firmama i privrednicima koji mu pomažu da opstane na vlasti, a mnogi od njih nikada nisu vratili kredite već su svjesno preduzeća otjerali u stečaj. Tako je IRB izgubio desetine miliona maraka jer su dvorske firme poput Farmalenda, Rančija, Vučetićevog „Pletesa“ ili „Nikole Tesle“ i drugih nestale u trenutku kad su krediti IRB-a došli na naplatu.

Ovakav klijentisički pristup, davanje subvencija, namještenih tendera, kredita, favorizovanje jednih a gušenje drugih firmi, potpuno je unišilo tržišne principe poslovanja i dovelo do zatvaranja mnogih firma i gušenja ionako slabe privredne aktivnosti. Ovakav nakaradni sistem je neodrživ, u ekonomiji se naziva politički kapitalizam, a karakterističan je za nerazvijene, neuređene i korumpirane despotije.

 

Autor: Nebojša Vukanović

 

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Komentari su zatvoreni