Reakcija Ambasade SAD o proglašenju vanrednog stanja u RS-u

0

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da još uvijek nisu vidjeli tekst Odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj te, stoga, ne mogu komentarisati danas donesenu Odluku.

Kako navode u odgovoru na upit N1, Ambasada podržava vlasti širom Bosne i Hercegovine koje poduzimaju korake u suočavanju s pandemijom.

”Još nismo vidjeli tekst odluke, i stoga ne možemo komentarisati njen konkretan sadržaj. Kao što smo već ranije rekli, podržavamo vlasti širom BiH koje poduzimaju odgovarajuće kratkoročne, zakonske i srazmjerne mjere kako bi se suočile sa trenutnom pandemijom.

Istovremeno, svi napori na rješavanju ove krize moraju biti transparentni. Koordinacija s drugim tijelima, posebno na državnoj razini, mora biti prioritet. Sve aktivnosti se moraju provoditi uz puno poštivanje vladavine zakona i prava građana”, kazali su iz Ambasade SAD za N1.

Narodna skupština Republike Srpske danas je, podsjećamo, na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja ”za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV”. Detalje čitajte OVDJE.

Ukupno je do sada u Bosni i Hercegovini korona virusom zaraženo više od 260 osoba, a izliječeno je pet. Zabilježeno je i šest smrtnih slučajeva.

Odgovori