Čuvajmo Srebrenicu

Reakcija OHR-a na uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

0

Jasna poruka!

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini poručili su za N1 da iako nisu pročitali tekst Odluke o proglašenju vanrednog stanja u RS – životi građana moraju biti prioritet.

“Iako visoki predstavnik još nije imao priliku proučiti tekst odluke Narodne skupštine RS, on ističe da zaustavljanje širenja COVID-19 i spašavanje života građana moraju biti prioriteti za sve vlasti u BiH. Visoki predstavnik pozdravlja namjere vlasti u RS da koriste dostupne mehanizme, ali naglašava i potrebu da se u potpunosti ispoštuju ustavi BiH i RS”, stoji u odgovoru na upit N1.

“U tom kontekstu, visoki predstavnik pozdravlja opredijeljenost predsjednice RS da ove vanredne ovlasti koristi u interesu javnog zdravstva, istovremeno radeći na uspostavi odgovarajućeg balansa između očuvanja dobrobiti stanovništva i očuvanja građanskih sloboda te podstiče tijesnu saradnju sa vlastima BiH i FBiH”, saopšteno je.

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja ”za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa.

Odgovori