Čuvajmo Srebrenicu

Reakcije iz Srebrenice na odbacivanje izvještaja Komisije

Odluku Narodne skupštine Republike Srpske da odbaci Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine sačinjen 2004. godine su komentarisali Munira Subašić, Ćamil Duraković i Radomir Pavlović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, ponovila je da će uvjek svjedočiti o onome što se dešavalo na području Srebrenice tokom rata i da pomirenje nije ostvarivo dok se ne preuzme za odgovornost za ono što se dešavalo.

“Uvijek ću pričati ono što sam doživjela i preživjela u Bratuncu i Potočarima. Uvijek ću svjedočiti. Ko se istine boji – šta ću mu ja. Istina ostaje i ostaje. Šteta je što se mladi truju s tim. Što se prije prihvati odgovornost za učinjeno, to će bolje biti za sve. Nijemci su prihvatili odgovornost za holokaust, pa jevreji i Nijemci mogu biti prijatelji”, rekla je Subašić i dodala:

“Sve dok se ne prihvati prava istina – šta se dešavalo u BiH, posebno u Srebrenici, mi ne možemo biti prijatelji”.

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik opštine Srebrenica i lider Pokreta “Odgovor”, smatra da su se politički potezi Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, do sada mogle tumačiti kao politikanstvom, ali da je jučerašnja odluka Narodne skupštine “prelazi svaku mjeru”.

“Uzimajući u obzir činjenicu da je Milorad Dodik već u proteklom periodu pokazao da je jedan bezkrupulozni političar koji širi mržnju na ovakav način – mogli smo to smatrati nekom političkom manipulacijom ili politikanstvom u izbornoj godini. Ali ovo prelazi sve mjere počev od referenduma, ćirilice i jezika, te onoga što je nama najbolnije kao preživjelim Srebreničanima jeste da se Izvještaj usvojen 2004. godine povlači”, rekao je Duraković.

On je Izvještaj iz 2004. godine okarakterisao kao značajnim činom i da se opozicija u ovom bh. entitetu jučer ponašala “kukavički”.

“Taj Izvještaj je možda bio najveći institucionalni iskorak u suočavanju s prošlošću. Tadašnja Vlada Republike Srpske je možda učinila tada nešto najznačajnije na prostoru BiH nakon rata. Otužno je da je pozicija sačinjena od SDS-a i ostalih političkih stranaka nasjela na zasjedu Dodika odnosno se pokazala kukavičkim. Pokazala se da ne smije kazati stop politici koju SNSD provodi kao vlast u ovom entitetu – da konačno počnemo demokratizirati entitet Republika Srpska gdje bi svi, Bošnjaci, Srbi i Hrvati imali podjednaka prava”, zaključio je Duraković.

Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, pozdravio je odluku da se odbaci Izvještaj i najavljeno fomiranje međunarodne komisije koja će ponovo istražiti ratna dešavanja u Srebrenici.

“Odluka Narodne skupštine Republike Srpske je rezultat dugogodišnjeg istraživanja na prostoru i oko Srebrenice o događajima u proteklom ratu. Ona obuhvata analizu ratnih dešavanja od 1992. do 1995. godine, a ne samo od 15. do 19. jula 1995. godine. Pozdravljam formiranje međunarodne komisije koja će na pravi način istražiti sva dešavanja na ovim prostorima u kojima će se vidjeti da na prostoru opštine Srebrenica nisu stradali samo Bošnjaci”, naglasio je i rekao da će obaveza nove komisije biti da ukaže na stradanje srpskog stanovništva u ovom bh. gradu.

“Postoji tačna dokumentacija o organizovanim sukobima odnosno protjerivanja Srba, ubistava, paljenja sela tokom 1992. godine. Završno sa padom Skelana u januaru 1993. godine – što govori da ta komisija ima da dopuni izvještaj u kome će se naći Srbi koji su pobijeni i izginuli”, naveo je Pavlović.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike srpske odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te zatražila od Vlade Republike Srpske da ga povuče i stavi van snage. To je navedeno u usaglašenim zaključicima stranaka sa srpskim predznakom u NSRS.

N1

Loading..