Čuvajmo Srebrenicu - ZS

REKLA JE OCU DA ĆE SKINUTI HIDŽAB I DOBILA SJAJAN ODGOVOR

0

Nošenje hidžaba je dio islamske kulture, a Lamya (17) iz Pensilvanije je samo jedna od brojnih djevojaka, koje su zbog toga što nose hidžab bile zlostavljane na internetu.

 

– Kada ste Arapkinja ili muslimanka u Americi, poruke pune mržnje nisu rijetke i neobične – , rekla je Lamya za Upworthy.

Ona je 14. aprila na svom Twitter profilu objavila poruku koju joj je poslao potpuno nepoznati tip, prenosi Ženski.ba.

– Prestani da se braniš, islamska droljo, nosiš hidžab jer bi te tata izmlatio kad bi ga skinula – , napisao joj je lik u poruci.

Kako bi dokazala da to nije slučaj, ona je tati postavila pitanje o nošenju hidžaba i prepisku objavila na Twitteru.

– Srce, o tome ne treba ja da donesem odluku. O tome ne treba da odlučuju muškarci. Ako želiš to da učiniš, slobodno. Podržaću te, bez obzira na sve – , odgovorio joj je tata na pitanje o tome da li može da skine hidžab.

Njen twitt su mnogi lajkovali i podijelili, a ona je objasnila da neće skinuti hidžab, samo je željela da pokaže kako je to njena odluka i da nije prisiljena ni na šta.

– Ljudi vjeruju da je islam mizogin i nasilan, ali mislim da je to samo rezultat nemogućnosti da se razumije drugačija kultura i religija – , smatra Lamya.

Pošto su je neki napali, ona je objasnila da ne negira nasilje koje muslimanke doživljavaju od svojih muških članova porodice, već da samo želi da ukaže da postoje žene koje nose hidžab zato što žele, a ne zato što moraju.

– Ja nosim hidžab zato što je to sveto za mene. To pokazuje moju vezu sa vjerom i Bogom. Kad sam umotana, mnogo više vodim računa šta radim i govorim, jer sam svjesna da u tom trenutku ne predstavljam samo sebe, nego i vjeru – , zaključuje ona.

(Hayat/Foto: Twitter)

Odgovori

83 queries in 0.778 seconds.