Roditelji bošnjačke djece iz Vlasenice bojkotuju nastavu: Moje dijete su u školi za Kurban-bajram prekrstili

Nakon što đaci koji pohađaju nastavu po bosanskom nastavnom planu zbog diskriminacije dva dana nisu išla u školu u Kiseljaku, nekoliko Bošnjaka čiji mališani pohađaju osnovnu školu u Vlasenici, također su odlučili bojkotovati nastavu.

 

 

Kako je za Faktor kazao Alen Džindo iz Vlasenice, većina roditelja bošnjačke djece koja pohađa Osnovnu školu “Vuk Karadžić”, odlučila je da narednih dana ne šalje svoju djecu na nastavu, ali da neće protestovati na ulicama. Džindo je otac djevojčice koja pohađa drugi razred ove osnovne škole, a koja je, kako kaže, u ponedjeljak doživjela veliku neugodnost na prvom času. Pored nje u razredu je bilo još troje bošnjačke djece, kada ih je dočekao pravoslavni svještenik kao vjeroučitelj, koji ih je prema Džindinim riječima, prekrstio.

– Kada su učenici drugog razreda došli na nastavu u ponedjeljak, nakon samo nekoliko minuta u njihovu učionicu došao je vjeroučitelj. U razredu je bilo četvero bošnjačke djece, i svi su se vjeroučitelju predstavili punim imenom i prezimenom, dakle odmah je mogao znati da su oni Bošnjaci, muslimani. Ipak on im je govorio kako da se prekrste. Govorio im je da skupe desnu ruku u tri prsta, krenu od čela prema stomaku, da se prekrste i izgovore neke molitve – priča Džindo.

Ono što mu je ispričala kćerka po povratku iz škole šokiralo ga je i razljutilo zbog čega je odmah odlučio pozvati ostale roditelje bošnjačke djece, te bojkotovati nastavu.

– Ko hoće da krsti svoje dijete neka ga krsti, ali moje dijete, pogotovo bez mog znanja, neće, tako mi Boga. Prva žrtva u Vlasenici je moj rahmetli djed, otac od moje majke koji se nije htio prekrstiti, pa su ga ubili 1992. godine. I šta sada oni pokušavaju? Nakon 25 godina pokušavaju moje dijete da prekrste – tvrdi Džindo.

Dodatno ga je razljutilo jer se sve odvilo četvrtog dana Kurban-bajrama.

– Školska godina je počela u petak, ali pošto je bio Kurban-bajram bošnjačka djeca na nastavu su krenula tek u ponedjeljak. Ako su oni htjeli nešto obaviti, mogli su to u petak, kada nije bilo Bošnjačke djece, nego su oni to namjerno, napravili pred našim đacima – ističe roditelj djevojčice.

Džindo, je kako kaže, već angažovao advokata, te će podnijeti tužbu i protiv vjeroučitelja, škole, ali i učiteljice.

– Učiteljica me slagala. Rekla je da nije bila u učionici u tom trenutku, već u holu, a kada je vidjela vjeroučitelja, da je trčala da ga zaustavi, ali dok je došla u učionicu sve je bilo gotovo. Međutim, moja djevojčica i drugi učenici kažu da je učiteljica bila u razredu te da je u tom momentu dijelila knjige učenicima – ističe Džindo, dodajući da će zbog toga s njom razgovarati samo na sudu.

Džindo je zbog ovoga kontaktirao Muftijstvo, Rijaset IZ, potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, te da se nada da će ubrzo dobiti neki odgovor.

– Ne možemo dozvoliti da se radi to što se radi. Mi ćemo do daljnjeg bojkotovati nastavu – zaključio je Džindo.

Direktorica Osnovne škole “Vuk Karadžić” Danka Kezunović, za Faktor je kratko izjavila da samo jedno Bošnjačko dijete danas nije na nastavi a ne većina njih kao što se navodi, dok ostale detalje nije željele komentarisati putem telefona.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Komentari su zatvoreni