Čuvajmo Srebrenicu

Roditelji bošnjačke djece u Zvorniku: Trpimo degradaciju, žele da iselimo iz RS-a

Na sastanku predstavnika roditelja škola koje pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti, održanog 12.01. u Zvorniku utvrđeno je da je alarmantno stanje u segmentu školstva na području Zvornika.

 

 

Zbog oduzimanja prava na bosanski jezik roditelji bošnjačke djece u Zvorniku najavljuju radikalne proteste

Danas su roditelji poslali i zvanično saopštenje za javnost svim medijima, ali i ministarstvu prosvjete Republike Srpske, Ombudsmenima za ljudska prava i Viječu naroda RS.

Zbog oduzimanja prava na bosanski jezik roditelji bošnjačke djece u Zvorniku najavljuju radikalne proteste
Roditelji djece su odlučili da više ovako ne može i da će krenuti u radikalne proteste. Područna škola u Liplju je već u štrajku i nastava je obustavljena prije završetka polugodišta.

Bošnjaci u Zvorniku kažu da nisu samo škole mjesta gdje i oni i njihova djeca trpe diskriminacije, jer ih ima doslovno na svakom mjestu, od javnog prijevoza, na ulici, u kafićima…

“Često su srpska djeca napadala našu. Organi vlasti ne reaguju na naša opominjanja. Moje dijete, naprimjer, četiri je mjeseca moralo podnositi zahtjev da dobije pasoš, i nije uspjelo. Oni vrše degradaciju kako mogu. Pozvali smo međunarodne institucije da dođu u Zvornik i uvjere se u ono što govorimo, jer mi više ovako ne možemo”, kaže jedan od roditelja.

Na fotografiji ispod možete pročitati kompletno saopštenje roditelja bošnjačke djece iz Zvornika.

(SAFF.ba)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.