Čuvajmo Srebrenicu

Roditelji zabranili djeci da svjedoče protiv vjeroučitelja koji je hvalio Mladićeve zločine nad Bošnjacima

Iako je vjeroučitelj Krešimir Bagarić zbog pozivanja na strijeljanje Stjepana Mesića i Vesne Pusić završio u istražnom zatvoru zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje, izgleda da bi cijeli slučaj mogao neslavno propasti, piše portal Index.hr.

 

 

Naime, Telegram je objavio da roditelji učenika u OŠ Matija Gubec, u kojoj je Bagarić dobio otkaz nakon što je Index objavio snimku njegova mrziteljskog “predavanja” na satu vjeronauka, ne dozvoljavaju istražiteljima da im ispitaju djecu.

Upravo bi iskazi učenika osmog razreda te osnovne škole, pred kojima je Bagarić na satu vjeronauka slavio ratnog zločinca Ratka Mladića, trebali biti ključni za utvrđivanje njegove krivnje. Telegram navodi kako je za formalnu potvrdu krivičnog djela potrebno da učenici sami opišu da je vjeroučitelj javno pozivao na mržnju i nasilje. Da stvar bude još gora, snimka koju je objavio Index ne može se koristiti na sudu kao dokaz.

Javni interes morao bi biti važniji od Bagarićeva prava na privatnost

Naime, snimku Bagarićeva “predavanja” nije napravila policija uz sudski nalog i po strogo propisanim pravilima, pa ju zato sud ne može priznati kao zakonit dokaz. Telegram podsjeća da Zakon o krivičnom postupku dozvoljava korištenje nezakonitih dokaza, onih kojima se krši ustavom zajamčeno pravo na privatnost, ali u vrlo ograničenom opsegu. Da bi se takva snimka priznala kao zakonit dokaz, moraju biti ispunjene dvije pretpostavke: mora biti riječ o djelu za koje je nadležan županijski sud, odnosno mora se raditi o težem krivičnom djelu, a drugi uvjet je ocjena suda da je važniji interes vođenja krivičnog postupka od povrijeđenog prava na privatnost. U prijevodu – javni interes morao bi biti važniji od Bagarićeva prava na privatnost.

Prvi uvjet nije ispunjen jer je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Bagarića pokrenulo postupak kojim mu se na teret stavlja krivično djelo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora, dakle radi se o blažem nedjelu. Ne uspiju li istražitelji doći do iskaza učenika, slučaj bi vrlo lako mogao propasti na sudu.

Bagariću je, inače, sud odredio 15 dana istražnog zatvora, a Telegram neslužbeno doznaje da je tužiteljstvo predložilo ispitivanje tek jedne djelatnice škole u svojstvu svjedokinje. Kad ona da svoj iskaz, Bagarić izlazi na slobodu.

Šta je to Bagarić govorio pred djecom na satu vjeronauka?

Podsjetimo, Index je prije sedam dana objavio snimku predavanja koje je Bagarić održao pred djecom u školi Matija Gubec.

Index je dobio snimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti snimiti vjeroučitelja i dostaviti snimku Indexu.

 

 

(SAFF.ba)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.