Rondić: Hiljadu glasova riješilo bi sve dileme oko izbora za načelnika Srebrenice

0

– Hiljadu ili još bolje hiljadu i po glasova, riješilo bi sve dileme oko izbora za načelnika Srebrenice.-mišljenja je Adnan Rondić, novinar Al Jazeere Balkans, koji se Srebrenicom i dešavanjima u ovom gradu bavi više od dvije decenije.

Rondić smatra da je potrebno organizovati deset, dvadeset mladih ljudi, studenata, po mogućnosti mladih pravnika i pravnica, koji će otići u zemlje u kojima živi relevantan broj Srebreničana.

-Ova mlada ekipa bi, u vrijeme slanja glasova poštom, po principu “Od vrata do vrata” mogla pružiti svu podršku ljudima koji su spremni glasati, ali često im upravo ovakva vrsta podrške nedostaje. Da, može djelovati bizarno da neko odustaje od glasanja iz tehničkih razloga, da pogrešno popuni birački materijal, da zakasni sa slanjem, ali vjerujte mi, često se to desava.-pojašnjava Rondić.

Prema njegovom mišljenju, bosanskohercegovačke organizacije koje djeluju u tim zemljama, mogu puno pomoći u realizaciji ove ideje, upoznati ljude da će mlada ekipa iz Bosne boraviti u njihovim gradovima, da će ih posjetiti, da će im pružiti potrebnu podršku i da će im donijeti dašak domovine.

Na pitanje zašto onda pomenute organizacije ne urade taj dio posla i zašto neki bitni ljudi, ljudi od povjerenja, ne otputuju u predizborno vrijeme i animiraju ljude, podsjeća da je bilo takvih pokušaja.

-I to se radilo. I sigurno je imalo određenog efekta. No, nije bilo dovoljno, što su pokazali općinski izbori 2016. Pa ne vidim razlog zašto ne pokušati i ovako. A nisu velike pare potrebne da se ovo realizira.- kaže novinar Al Jazeere Balkans.

On ističe da bi možda baš ta jedna popodnevna posjeta, mladića ili djevojke iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Živinica, Tuzle, nekome iz Srebrenice u Minhenu, Beču, Štokholmu bila povod da pošalje svoj glas za Bosnu.

-A znate, koliko je svaki, ama baš svaki, bio važan one 2016. godine.-podsjetio je Rondić.

A. Jordamović/Preporodinfo

Odgovori