Rusi pitali Dodika šta je važnije – nezavisna RS ili da izbjegne članstvo u NATO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je definitivno uvjeren da u državi neće doći do rata ili sukoba, ali da ne može odbaciti mogućnost terorističke prijetnje imajući na umu da je i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je BiH “tempirana bomba”.

“Radikalizovani muslimani iz BiH otišli su da se bore za ISIS i oni se mogu gledati kao istinska teroristička prijetnja”, rekao je Dodik za Russia Today.

On je naveo da u Bosni i Hercegovini danas postoje “muslimanske zajednice u kojima se promoviše islam zasnovan na vehabizmu, što bi mogla da bude opasna mješavina ako se kombinuje sa problemom tih boraca koji se vraćaju iz Sirije”.

“Moramo se pozabaviti time. Kada dodate tome jedan dio islamske zajednice – Islamska zajednica iz Srbije, njihovi radikalizovani zvaničnici, imami i drugi koji daju osnova za takvu vrstu ponašanja, onda ne smijemo odbaciti mogućnost terorističkih napada upravo od tih pojedinaca”, rekao je Dodik i dodao da bi to moglo da bude jednako opasno kao i neki veliki ratni sukob.

Na pitanje šta je za njega važnije da ima u potpunosti nezavisnu Republiku Srpsku ili da izbjegne članstvo u NATO, kao i da prokomentariše posljednje zaključke entitetske skupštine, Dodik je rekao da Republika Srpska ne preduzima nikakve mjere po pitanju nezavisnosti, ali da ne isključuje takvu jednu mogućnost.

Dodik napominje da bi se na referendumu na kome bi se postavilo pitanje nezavisnosti Republike Srpske “82 ili 83 posto populacije pozitivno izjasnilo, što je značajan broj”.

On je rekao da je teško izvodljiva priča koju Zapad stalno promoviše “da BiH treba da bude građanska, odnosno da se uvede sistem jedan čovjek – jedan glas u cijeloj BiH”, te istakao da treba imati u vidu da u BiH žive tri konstitutivna naroda, koja uživaju prava koja su im data Ustavom.

“Oni žele da muslimanima, koji su većinski narod u BiH, daju državu za njih, ali na taj način mi bismo postali manjina, a to je nešto što mi naravno ne možemo da prihvatimo. Upravo zato RS preferira priču o statusu”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska formirana sa ciljem da jednog dana postane samostalna, a za četiri do pet godina da bude prihvaćena u međunarodnim sporazumima sa visokim stepenom autonomije.

“A za sve ovo vrijeme, ta autonomija je značajno erodirala i to od visokog predstavnika. Mi smo veoma nezadovoljni, nismo u poziciji da odlučujemo, a kada bismo mogli, ne bismo ostali u BiH ni jednu sekundu”, rekao je Dodik.

(N1)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close