Sabina i sedam malih Silajdžića

Prema posljednjem popisu stanovništva Bosne i Hercegovine, iz 2013. godine, najviše je porodica koje imaju samo dvoje djece. Više od tri puta nadmašila je prosjek porodica Silajdžić u kojoj je rođeno sedam sinova. Roditeljske obaveze nisu stale na put karijeri, a ni visokom obrazovanju.

 

 

Majka Sabina prkosi statistici, ali i predrasudama. Sa sedam malih Silajdžića i doktorskom diplomom ponudila je recept sa kojim karijera i majčinstvo (ipak!) idu zajedno:

Snaga volje prije svega. Što se tiče samog doktorata, ja sam ostala trudna kada sam upisala doktorski studij u Engleskoj. Tada nismo željeli da imamo bilo kakve barijere u pogledu djece ili broja djece. Posloži se sve to. Jeste bilo naporno i zahtjevno. Njih trojica su rođena u te tri godine, odnosno četverica u četiri godine doktorskog studija“, kaže Sabina.

 

David, Ismail, Jakub, Mikail, Jošua, Jusuf i Jahja, rođeni u rasponu od 10 godina, odgajaju jedni druge, recept je za lak život porodice Silajdžić. Kako se sve uspije, pitao je oca Denisa sin David, nakratko preuzevši ulogu novinara N1:

Denis: “Tata, koji su ti najveći izazovi sa sedam sinova?

“Najveći izazovi su da me slušate. Veliki izazov mi je da vas sve odvedem na trening na vrijeme, jer svi trenirate fudbal i hokej, i ja moram sve to da stignem“, pojasnio je Denis kroz smijeh jednom od sinova.

A da su velike porodice rijetkost, pokazuje i koncept savremene arhitekture. Stanovi i automobili prilagođeni sa četvero, otkriva Denis. Zato se Silajdžići voze kombijem, a spavaju u krevetima na sprat. A kako sa profesionalnim izazovima, zna Sabina – profesorica na Ekonomskom fakultetu.

 

 

(Radio Glas Drine/N1)

Komentari su zatvoreni