Čuvajmo Srebrenicu

Sablasno pust grad: Na ulicama nema ni pasa lutalica, novine se vikendom mogu kupiti samo na jednom mjestu

Da bi se popila jutarnja kafa, treba obići cijeli grad da se pronađe ugostiteljski objekt koji radi vikendom. Mladi tokom noći odlaze u bratunačke kafiće, jer je tamo veći izbor.

Srebrenica i u ljetnim danima, a posebno vikendom izgleda sablasno. Kada padne prvi mrak, na ulicama nema ni pasa lutalica. To je istina o izumiranju jednog lijepog i nekada privredno razvijenog grada.

Petak je, kraj radnog vremena. Uposlenici općinske administracije, javnih i drugih preduzeća, oslobađaju parkirališta i svojim automobilima odlaze u Federaciju BiH i Srbiju, da tamo provedu vikend i potroše plaću koju su zaradili u Srebrenici.

Povezani članci

Tokom svakog vikenda, kada dođe poneko iz dijaspore, grad je pust i daje sablasnu sliku, kako na ulicama, tako u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama. Od četiri kafića u gradu, tokom vikenda poneki gost. Mladi tokom noći, kako kažu, odlaze u bratunačke kafiće, jer je tamo veći izbor i više posjetilaca.

Novine se vikendom mogu kupiti samo na jednom mjestu, a da bi se popila jutarnja kafa, treba obići cijeli grad da se pronađe ugostiteljski objekt, koji vikendom rano radi.

Šetajući noću srebreničkim gradskim naseljima, stiče se sablasna slika i od mukle tišine stvara jeza u organizmu. Od 140 kuća u naselju Petriča, zahvaljujući dijaspori, ljeti noću svijetla gore u dvadesetak kuća. Slična je situacija i u najatraktivnijem naselju Crvena Rijeka, gdje od 55 kuća u desetak ima žitelja. Pusto je i na ljekovitom izvorištu Crnog Gubera.

Pustu sliku ovom gradu daje i Autobuska stanica, koja je zatvorena posljednjeg dana prošle godine. Na njoj više nema ispraćaja i dočeka, koji su se dešavali radošću i suzama. Autobusi domaćeg i međunarodnog saobraćaja funkcioniraju redovno, a putnike ispuštaju i primaju, gdje stignu na otvorenom prostoru u centru grada. Rijetko je i posjetilaca, koji dođu i u popodnevnim satima napuštaju ovaj pusti grad.

Loading..